Zakladatel ODS: Lidem tu chybí stud, v tom je ten problém

03.04.2013 20:40

Petr Havlík, který v roce 1991 zakládal ODS a byl jedním z nejbližších spolupracovníků Václava Klause, se rozepsal o hlavních příčinách problémů současné společnosti. Pomohl si citátem ze spisovatele Maxe Kašparů, který popsal hodnocení jednoho asijského studenta: „Žijete v zemi, kde nic není hanba“.

Zakladatel ODS: Lidem tu chybí stud, v tom je ten problém
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

Havlík dává pregnantnímu hodnocení asijského studenta za pravdu. Už sám pojem „hanba“ je prý dnes srozumitelný jen málokomu.  I mezi řadovými občany není hanbou žít z veřejných zdrojů či jako „černý pasažér“ a nebo veřejně propagovat zlo. V takové společnosti prý ani politici nemají důvod stydět se lhát, vyhrožovat, podvádět a pracovat ve službách mafií.

Podle Havlíka je přitom právě zde zakopán největší problém. „Jak pravil klasik – co ti nezakazuje zákon, to by ti měl zakazovat stud,“ píše v textu, který zaslal redakci ParlamentníListy.cz. Jenže stud naší společnosti absolutně chybí, a s ním i záklopka, která by lidem bránila páchat nepřijatelné věci.

A to se zcela pochopitelně odráží i v naší politice. „Vládne nám zvláštní mix nekompetentnosti a nemravnosti, koktejl neschopných s těmi všehoschopnými,“ píše zakladatel ODS. Mezi lidmi prý roste strach o holou existenci, který se promítá do řady protestních hnutí. Ty však vláda cíleně oslabuje tím, že do nich vysílá své spojence, například ekonoma Miroslava Zámečníka, člena vládního výboru NERV, který se angažuje v projektu „Rekonstrukce státu“. Nebo si rovnou nějakou organizaci založí, třeba Schwarzenbergovo fórum.

„Přijďte mezi nás, budeme spolu páchat dobro, váš Mirek Kalousek,“ poukazuje na nestoudnost těchto snah Havlík. To prý zaručuje, že se v rámci této „občanské společnosti“ nebudou řešit takové blbosti jako veřejné zakázky, amnestie nebo hospodaření ČEZ.

Všechno je to prý o absenci studu. Těžko prý můžeme očekávat, že zrovna tento pocit budou mít lidé jako Miroslav Kalousek, nebo Václav Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…