Zákony proti korupci máme dobré. Šéf NKÚ ale kritizuje praxi

01.12.2012 19:16

Podle viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) má Česká republika dobře nastavenou legislativu co se týče veřejných zakázek. Srovnání s Německem ukázalo, že je u nás dokonce přísnější. Problém ale Miloslav Kala vidí v praxi.

Zákony proti korupci máme dobré. Šéf NKÚ ale kritizuje praxi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

„I když kontrola ještě není ukončena, ukázaly se nám velmi zajímavé rozdíly - obecně řečeno legislativa je u nás možná i ‚přísnější a dokonalejší‘, nicméně samotná praxe je v některých parametrech lepší v Německu,“ uvedl pro Aktuálně.cz Miloslav Kala.

„Potvrzuje se tedy, že nestačí vytvářet pořád dál a dál přesnější pravidla, ale je potřeba věnovat se samotné aplikaci práva,“ dodal viceprezident NKÚ. Podle něj ale situace s veřejnými zakázkami v ČR není dána ani špatnými kontrolory.

Novelu zákona o veřejných zakázkách Kala vítá. „Myslím, že tento zákon je určitě krokem správným směrem, a doufám, že se to potvrdí. Problém, který tu může nastat, že se ona pravidla ‚zpřísní‘ a nebude možné je dodržet. Už za fungování předchozích pravidel jsou kontrolované osoby zavázány poskytovatelem (například v případě regionálních operačních programů regionální radou) k tomu, že každé nedodržení zákona o veřejných zakázkách znamená porušení rozpočtové kázně,“ popsal.

„Systém musí vylučovat ty, kteří ho chtějí napadat a zneužívat, a ne trestat ty, kteří se dopustí formálního pochybení, které nemá dopad na rozhodování. Takový systém bude vytvářet jen větší tlak na byrokracii,“ dodal.

„V zákoně o veřejných zakázkách jsou poměrně přísná pravidla, jak co má být formálně provedeno - což je správně, aby se ochránila veřejná soutěž. Ale na druhou stranu je tragické, když zájemce s nejlepší nabídkou je vyloučen jen pro formální nedostatky. Zákon nikdy nebude dokonalý, ale musí být správná jeho aplikace - to je to, co u nás podle mého názoru chybí,“ uzavřel Kala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…