Zeman je podle Topolánka populista. Ale prezidentskou roli zvládne

16.03.2013 7:15

„Karel i Miloš jsou mí přátelé, neměl jsem tedy velké dilema. Jsem rád, že mám prezidenta, na kterého mohu být hrdý, že je to člověk, který tu roli zvládne,“ vzpomíná expremiér Mirek Topolánek na první přímé prezidentské volby v zemi v rozhovoru pro deník Právo. Přestože se s jejich vítězem názorově rozchází snad téměř v každé politické a ekonomické otázce, je pro něj podle jeho slov ctí s ním nesouhlasit a bude k němu loajální stejně, jako byl k jeho předchůdci Václavu Klausovi.

Zeman je podle Topolánka populista. Ale prezidentskou roli zvládne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Podle hesla „starého psa nové kousky nenaučíš“ zatím prý Zeman nikoho nemohl nějak výrazně překvapit tím, co říká a dělá. V ekonomické oblasti odmítá Topolánek většinu Zemanových postojů. „Progresivní daně pokládám za neetické, demotivující, snižují míru svobody, nejsou solidární a spravedlivé. Naplňují to, co Miloš Zeman vždy uměl, vyjít vstříc „dolním deseti miliónům“, pro které on hovoří a kam byl směřován i jeho inaugurační projev,“ kritizuje jeden z nich.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Majetková přiznání? Jen umlčí volání po boji s korupcí

Ještě větší míra populismu se ale podle Topolánka odráží zejména v majetkových přiznáních. Ta by dle jeho názoru měla být povinná pouze pro všechny, kteří berou peníze přímo od státu, ať už se jedná o dotace, subvence či veřejné zakázky. Majetková přiznání tak, jak formuloval Zeman, jsou prý v rozporu s polistopadovým vývojem. „Možná naplňují volání davu po laciném protikorupčním boji, ale v žádném případě nenaplní očekávání,“ míní.

V rozhovoru se Topolánek dotkl i prvního Zemanova projevu a hodnotil jej. Za laciné považuje zmínku o kmotrech jako jednom z ostrovů negativní deviace, protože bojovat s nepravostmi, se zlem a s korupcí přece musí každý prezident. Nesouhlasí ani se Zemanovou definicí problému s neonacismem.

Zemanovci nejsou dostatečně personálně vyfutrovaní

„Myslím si, že extremismus je v zásadě jenom levicový. I nacismus měl kořeny spíše v levicových premisách než v pravicových. Až levicoví intelektuálové po válce z toho udělali extremismus pravicový,“ myslí si expremiér. Co se týče Zemanova kritického postoje k českým médiím, neměl by prý odsuzovat všechny novináře jedním šmahem. „Myslím si, že má pravdu tak maximálně z 95 procent,“ podotkl.

Vítězství Miloše Zemana zvýšilo zájem o vstup lidí do Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ). Může jim přinést ovoce i v parlamentních volbách? Podle Topolánka to není pravděpodobné, navíc tato strana prý není ani dostatečně „personálně vyfutrovaná“, aby ustála kontakt s reálnou politikou. „Mně ta strana připadá v tuto chvíli jako takové socanské béčko. Časem se možná stane áčkem, ale to nepředpokládám,“ vyjádřil se. Zeman jim podle jeho názoru dává prostor jako v dobytém městě po vítězném tažení. A to jim dlouhodobě prý nemůže prospět.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…