ČR zve na návštěvu papeže. Smlouvu s Vatikánem však nemá

19.08.2009 17:50

ČR patří mezi několik málo zemí, které s Vatikánem dosud smlouvu neuzavřely. Česko-vatikánská smlouva je přitom připravena již od roku 2000, zatím ji však podepsal jen Vatikán.

ČR zve na návštěvu  papeže. Smlouvu s Vatikánem však nemá

Tématu nedořešené bilaterální smlouvy by se mohli při svém setkání věnovat český premiér Jan Fischer a italský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone. Na tiskové konferenci to ve středu oznámil arcibiskup Jan Graubner.

Poslanecká sněmovna: návrh smlouvy je špatný

Ratifikace smlouvy se přitom zdržela pouze kvůli české sněmovně. V roce 2003 poslanci totiž dospěli k závěru, že její navrhované znění je pro ČR nevýhodné a narušuje rovnoprávnost církví. Ani Klausovi se podoba navrhované smlouvy nezamlouvala, prý příliš straní katolickým církvím. Ve Vatikánu tehdy chování české strany vyvolalo rozčarování.

Kardinál Miloslav Vlk však českým politikům i prezidentovi oponuje. Vatikán podle něj považuje znění smlouvy za dojednané a nechce na něm nic měnit. Česká republika by tedy smlouvu měla i podle Vlka ratifikovat v navrhované podobě.

Papež v ČR 

Papež Benedikt XVI. do Česka přiletí 26. září a zdrží se tři dny. Jeho návštěva bude rozdělena na část státní a církevní. Papežův pobyt v zemi uhradí Česká republika. Kolik však bude stát, zatím není jasné. Podle informací ministerstva zahraničí vláda vyčlenila na papežovu návštěvu ze svého rozpočtu  9,9 milionu korun. V době papežova pobytu v ČR budou panovat zvýšená bezpečnostní opatření jako v případě návštěvy hlavy státu.

Foto:www.svetadily.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…