Kanada neplánuje zrušit víza pro Čechy

02.10.2009 17:30

Červencové zavedení víz pro Čechy cestující do Kanady rozčeřilo vztahy mezi oběma zeměmi. Ani na naléhání české strany však Kanada víza rušit nechce.

Kanada neplánuje zrušit víza pro Čechy

Kanadská vláda si do budoucna přeje, aby čeští občané mohli do země cestovat bez víz, v nejbližší době však jejich zrušení neplánuje.  Kanada víza zavedla proto, že se jí nelíbil velký příliv českých žadatelů o azyl.


"Závazkem Kanady zůstává opětovné nastolení bezvízového cestování pro Českou republiku. To je náš cíl. Nyní vám však nemohu dát nějaký časový horizont," uvedla velvyslankyně Kanady v ČR Valerie Raymondová, která do této funkce nastoupila v úterý.


Podle Raymondové plánuje kanadská vláda změny v azylovém řízení. Mimo jiné by mělo jít o rychlejší posuzování žádosti, které by mělo odradit žadatele, kteří o azyl žádají neprávem. 

Útočiště hledali v Kanadě zejména čeští Romové. Těm se nelíbilo, že v Česku jsou údajně diskrimnováni. Některé informace vak nasvědčují tomu, že kanadský štědrý systém sociálních dávek pouze zneužívají.  


Čeští politici po Kanadě žádali, aby uzavřela s ČR smlouvu o bezpečné zemi původu, která by udělení azylu pro českého občana de facto znemožnila. Raymondová k tomu uvedla, že současná kanadská legislativa neumožňuje určovat bezpečnou zemi původu, ze které by úřady mohly odmítnout žádost o azyl. Žádosti totiž musí kanadské úřady posuzovat individuálně a bez ohledu na to, z jaké země žadatel pochází.


V současnosti musí každý český turista, který plánuje cestu do Kanady, zažádat o vízum do země ve Vídni; může však také využít možnosti vhodit žádost o vízum do schránky na velvyslanectví v Praze či žádost poslat poštou.


Podle Raymondové od července zažádalo o vízum do Kanady přes tři tisíce Čechů, přičemž žádosti bylo vyhověno v 99 % případů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…