Energetická koncepce spoléhá na jádro a plyn

13.10.2009 12:50

Návrh nové energetické koncepce vychází ze závěrů Pačesovy komise z minulého roku, ktará doporučila prodloužit životnost českých jaderných elektráren.

Energetická koncepce spoléhá na jádro a plyn

Návrh nové energetické koncepce státu s výhledem do roku 2050 počítá se zvýšením podílu jaderné energie na tuzemském energetickém mixu z 15 procent v roce 2005 až na 25 procent v roce 2050, a to díky dostavbě a modernizaci jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Koncepce zároveň předpokládá další těžbu uranu. Návrh představil ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Posílena má být v energetickém mixu rovněž role plynných paliv z 18 procent v roce 2005 na 21 procent a obnovitelných zdrojů ze čtyř procent na 15 procent. Naopak podíl energetických zdrojů na tuhá paliva má klesnout ze 42 procent na 20 procent v roce 2050. Kapalná paliva mají do roku 2050 klesnout z 21 procent na 19 procent.

Koncepce vychází z loňské zprávy nezávislé energetické komise (NEK) a jejího oponentního posudku. NEK v čele s tehdejším předsedou Akademie věd ČR Václavem Pačesem ve zprávě uvedla, že do roku 2030 by podíl jaderné energie na celkové výrobě elektrické energie mohl dosáhnout až 77 procent. V Česku to zatím je 35 procent. Zpráva rovněž doporučila prodloužit životnost českých jaderných elektráren.

Tošovský v úterý novinářům sdělil, že návrh státní energetické koncepce se od závěrů Pačesovy komise příliš neliší. "Jsou (podíly jednotlivých druhů zdrojů elektrické energie) srovnatelné," uvedl.

Ministerstvo životního prostředí nesouhlasí

Návrh na zvýšení podílu jaderné energie se nezamlouvá ministerstvu životního prostředí, zamýšlené navýšení kapacit atomových elektráren je podle mluvčího úřadu Jakuba Kašpara politickým tématem a bude předmětem dalších debat. "Řešit vysokou závislost na ruském plynu zvýšením závislosti na ruském jaderném palivu nám nepřipadá jako úplně inteligentní řešení," uvedl. 

Vypjaté emoce budí i možný návrh na prolomení územních limitů těžby uhlí. To sice nemusí znamenat automatické zahájení nové těžby, ministerstvo životního prostředí i tuto možnost odmítá. 

"Zachování limitů držely všechny vlády od roku 1991, na ekonomickou krizi a potenciální návrat plynové krize je třeba reagovat jinými způsoby, těmi jsou v české ekonomice energetické úspory," řekl ČTK mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Materiál nyní projednají ostatní resorty a po vypořádání připomínek bude předložen vládě.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…