Mladé političky z Věcí veřejných stojí za předsedou Johnem

12.01.2010 10:48

Ženy, které působí ve vedení strany Věci veřejné (VV), na klopýtnutí Radka Johna, na něhož nedávno prasklo, že má sedmiletou nemanželskou dceru Terezu, nahlížejí střízlivě. Podle nich jde o ryze soukromou záležitost, jež do preferencí strany zřejmě nijak nezasáhne.

Mladé političky z Věcí veřejných stojí za předsedou Johnem

Kdo by si byl myslel, že stranické spolupracovnice Radka Johna svého šéfa kvůli nemanželské dceři odsoudí - třeba právě proto, že to jsou mladé dámy - ten by se byl velmi mýlil.

ParlamentníListy.cz oslovily několik mladých žen, které kandidují za Věci veřejné do sněmovny, či přímo působí v jejím vedení, aby se k Johově případu vyjádřily. A z jejich odpovědí vůbec nevyplynulo, že by byl John sebestředným a nezodpovědným mužem, který stranu svou osobní kauzou ohrozil a ta teď má tak ztíženou možnost dostat se za čtyři měsíce do parlamentu.

"Tuto situaci vnímám jako ryze soukromou záležitost Radka Johna, který má právo vést si svůj život, jak sám uzná za vhodné. Za své jednání převzal zodpovědnost, to oceňuji," řekla ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně VV Lenka Andrýsová. Dosud prý nenabyla přesvědčení, že by Johnova aféra ohrozila směřování strany do Poslanecké sněmovny.

"Kdybych se ocitla v podobné situaci, postupovala bych podobně jako Radek John. To znamená, že bych o problému mluvila otevřeně a jasně. V mém životě ale žádná taková tajemství nenajdete," doplnila Andrýsová.

Příznivci strany nereagují na mediální bubliny

Kristýna Kočí je radní Johnovy VV. I ona je přesvědčena o tom, že Johnova nemanželská dcera nebude problémem pro stranu a neprojeví se ani propadem preferencí. "Naopak, straně Věci veřejné v poslední době preference rostou a věřím, že tento trend bude i nadále pokračovat. Zejména proto, že naši příznivci dlouhodobě hodnotí kompetence strany k řešení problémů a jen velmi málo reagují na různé mediální bubliny. Převažující podpůrné reakce občanů v emailech, na našich webových stránkách či Facebooku nás v tomto utvrzují," tvrdí Kočí.

Čtěte více: Průzkum: John si skandálem v zásadě neublížil

V jejím přístupu k aféře prý nehraje roli to, že je žena. "Takové věci se bohužel lidem stávají bez ohledu na pohlaví. Obdivuji to, že navzdory mediálnímu tlaku Radek i jeho paní řeší situaci v klidu a na úrovni. Patřím do vedení VV a jednoznačně říkám, že jsme od Radka Johna o této záležitosti věděli dříve, než se objevila v médiích. Moje důvěra ve schopnosti Johna jako politického lídra se touto kauzou rozhodně nijak nesnížila," zdůrazňuje Kočí.

Ani další mladá dáma svého šéfa nekritizuje. "I politici jsou jen lidé," říká místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Naráží tím na to, že v Česku jsou čísla rozvodovosti vysoká a je tak logické, že i politika může potkat manželská havárie. "Manželskou nevěru ale neschvaluji. Taky vnímám, že ženy jsou všeobecně citlivější k tomu, když je muž nevěrný. A pokud se k tomu přičte, že Johnova manželka je navíc známou osobností, což na druhou stranu může Johnovi jako politikovi ublížit, neboť veřejné mínění a sympatie mohou nahrávat Zlatě Adamovské, pak to na fungování strany může zapůsobit. Ale pevně doufám, že tomu tak nebude. Johnovi totiž kupodivu prospělo, že ohledně své nemanželské dcery nijak nezapíral," dodala Klasnová s tím, že je důležité, že se John o svou rodinu stará.

Švejdová: John to vyvažuje prací pro stranu

Anna Švejdová, která kandiduje do parlamentu za Věci veřejné v Libereckém kraji, si myslí, že za Johna hovoří už jen to, že je pracovitý a pro Věci veřejné se snaží udělat maximum. "Chápu, že z hlediska bulváru jde o případ, kdy se novináři z něj snaží udělat nespolehlivého člověka, ale já si myslím, že za něj mluví hlavně práce. Dnes má přijet na mítink do Turnova, každý den je na cestách a je s voliči stále v kontaktu. Proto si myslím, že straně aférka s nemanželskou dcerou neublíží. John to vyváží prací pro stranu," zmínila Švejdová.

ParlamentímListům.cz odpověděla na dotazy i zastupitelka z pražských Černošic Daniela Götellová. "Od listopadu 2009 nejsem členkou strany Věci veřejné, takže "stranicky" se mě to netýká. Osobně si ale myslím, že to celé je pouze věcí pana Johna, paní Adamovské, té paní a jejich dětí. Přeji jim hodně sil a dobré vůle k bezbolestnému překlenutí. Taková situace je možná běžnější než si myslíme, akorát to o jiných nevíme," napsala Götellová mimo jiné v e-mailové odpovědi.

Související články:


Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…