Euro v roce 2014: Jen pokud přijde pevná vláda, říkají odborníci

23.01.2010 8:49

Zavední eura, v době hospodářské krize téma, o kterém se moc nemluví. Jiří Paroubek po čase odhalil karty. Euro bychom podle něho mohli přijmout v letech 2014 nebo 2015.

Euro v roce 2014: Jen pokud přijde pevná vláda, říkají odborníci

Dříve často diskutované téma, termín zavedení eura, odložili politici s hospodářskou krizí do ústraní. Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek na Mezinárodním ekonomickém fóru přesto jeden termín zmínil. "Euro zavedeme až někdy v letech 2014 či 2015," řekl. Server ParlamentníListy.cz se ptal odborníků, nakolik je podle nich tento termín reálný.

David Marek, Pavel Mertlík i Luděk Niedermayer se shodli, že teoreticky možné přijetí eura v letech 2014 až 2015 je. Ale musela by po letošních volbách nastoupit pevná vláda, která by se začala zasazovat o výrazné snížení deficitu.

Nejskeptičtější k termínu přijetí eura je hlavní ekonom Patria Finance David Marek. "Rok 2014 teoreticky možný je, ale spíše ho považuji za nereálný." Podle Marka se do daného roku nestihnou splnit všechna potřebná kritéria.

"Pracujeme s termínem 2017," zareagoval Marek na dotaz serveru ParlamentníListy.cz, kdy by měla být Česká republika dle jeho realistických odhadů na přijetí společné evropské měny připravena.

Mertlík: Nová vláda musí hned konat

Někdejší ministr financí ve vládě ČSSD a současný hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík považuje Paroubkův plán za reálný. Musela by ale podle něho přijít silná vláda, která by okamžitě začala konat.

"Myslím, že 2014 je první rok, který je technicky možný. Dá se to stihnout, pokud by nejpozději letos na podzim byl vyhlášen přechod do systému ERM 2. Musela by tedy přijít silná vláda, která by se zasadila o výrazné snížení deficitu. Rok 2015 je realističtější," řekl Mertlík Parlamentním listům.

Bývalý viceguvernér ČNB, současný zaměstnanec společnosti Deloitte ČR Luděk Niedermayer je pro co nejdřívější zavedení eura. Paroubkův termín se mu zamlouvá, také mu ale zcela nevěří. "ČSSD už jednou měla zavedení eura jako prioritu, když se pak však měla postarat o snížení deficitu, konsolidaci veřejných financí, už to bylo horší."

Podle Niedermayera je zavedení eura v roce 2014 teoreticky možné, "pokud budou někdy kolem roku 2012 veřejné finance ve slušném stavu".

"Díky struktuře naší ekonomiky je zavedení eura velmi významné. Čím dříve, tím lépe. Leden 2014 by určitě vhodný termín byl," řekl Parlamentním listům Niedermayer.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…