Klaus: Papežovo rozhodnutí vítám

15.02.2010 8:06

Prezident republiky ke jmenování nového pražského arcibiskupa.

Klaus: Papežovo rozhodnutí vítám

 

Prezident republiky Václav Klaus byl v průběhu pátečního přijetí na Pražském hradě informován papežským nunciem Diegem Causerem, že se Jeho Svatost papež Benedikt XVI. rozhodl jmenovat do úřadu arcibiskupa pražského a primase českého Monsignora Dominika Duku, sídelního biskupa královéhradeckého. Prezident toto papežovo rozhodnutí přivítal.

V této souvislosti zaslal Václav Klaus dopisy papeži Benediktu XVI. a nově jmenovanému pražskému arcibiskupovi a českému primasovi Monsignoru Dominiku Dukovi. Současně jej také pozval na Pražský hrad. Setkání se uskuteční v pondělí 15. února v 15 hodin.

Oba prezidentovy dopisy uvádíme níže.

--------------------------------------------------

Dopis prezideta republiky Jeho Svatosti papeži Benediktovi XVI.

Vaše Svatosti,

s radostí jsem přijal zprávu o Vašem rozhodnutí jmenovat do úřadu arcibiskupa pražského a primase českého Mons. Dominika Duku, sídelního biskupa královéhradeckého.

Biskup Duka patří již mnoho let k významným osobnostem české katolické církve a k důležitým představitelům veřejného života naší země. Česká veřejnost ví o jeho působení a zná jeho názory. Jsem proto velmi rád, že se jedné z nejprestižnějších církevních funkcí ujímá všeobecně respektovaná osobnost, která může výrazným způsobem přispět k rozvíjení dialogu a vzájemných vztahů.

Vaše Svatosti, vím, že se intenzivně zajímáte o dění v České republice, jak prokázala Vaše loňská návštěva, na kterou jistě nejen já rád vzpomínám. Chtěl bych Vám proto osobně poděkovat za Vaše rozhodnutí jmenovat nového pražského arcibiskupa.

S pozdravem

Václav Klaus

V Praze dne 12. února 2010

--------------------------------------------------

Blahopřejný dopis prezidenta republiky novému pražskému arcibiskupovi

Vážený pane biskupe,

dovolte, abych Vám poblahopřál ke jmenování pražským arcibiskupem. Rozhodnutím Jeho Svatosti papeže Benedikta XVI. se ujímáte jednoho z nejdůležitějších církevních úřadů v naší zemi. Jistě nejen já jsem touto skutečností potěšen.

Znám a vnímám Vás jako důležitého představitele našeho veřejného života, jehož hlas je slyšet v dialogu nad tématy týkajícími se celé naší společnosti. Vaše veřejná angažovanost je dobře známa a to nejen v královéhradecké diecézi, v jejímž čele jste stál 11 let a o jejíž rozvoj jste se významně zasloužil.

Vaším jmenováním do čela pražské arcidiecéze a tím také do pozice českého primase získává nejen česká katolická církev, ale celá naše země.

Přeji Vám, vážený pane biskupe, mnoho sil při zvládání úkolů, které Vás čekají, a těším se na brzké setkání.

S pozdravem

Václav Klaus

V Praze dne 12. února 2010

 Radim Ochvat, ředitel Tiskového odboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.