Co bude s Dělnickou mládeží? To zatím nikdo neví

18.02.2010 12:09

Zatím není úplně jasné, co verdikt o zrušení Dělnické strany (DS) znamená pro Dělnickou mládež. Za má být odnoží DS a podporuje i její program a aktivity. Co sní má nyní rozhodnout ministerstvo vnitra.

Co bude s Dělnickou mládeží? To zatím nikdo neví

Nejvyšší správní soud (NSS) v Brně ve středu rozhodl o rozpuštění Dělnické strany (DS). Soud označil program DS za nesoucí xenofobní, homofobní, šovinistické znaky často s rasistickým podtextem. Podle soudu se podařilo prokázat i spolupráci DS s uskupením Národní odpor.

Mládežníci připravují pro DS i mítingy

Jenže jako téměř každá strana, má i DS svou mládežnickou odnož - Dělnickou mládež. Od svého vzoru DS převzala některé prvky chování. Účastní se nebo připravují navíc i mítinky DS. Někteří jsou členy tzv. ochranných sborů. Často podporují i autonomní nacionalisty a členy zakázaného Národního odporu. Svůj program Dělnická mládež založila na třech pilířích - půda, národ a víra.

Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky mohou některé aktivity Dělnické mládeže vést ke zdání, že se Dělnická mládež hlásí k národnímu socialismu. A nyní je na ministerstvu tuto domněnku prozkoumat. Resort o osudu Dělnické mládeže rozhodne ve správním řízení. To má být ukončeno koncem března.


"Je třeba vidět i propojenost Dělnické mládeže ve vztahu k obhajobě lidí, kteří byli odsouzení za propagaci Národního odporu. V tomto směru celá organizace spadá do krajně pravicového proudu," vysvětlil v této souvislosti České televizi odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Předseda si hitlerovský národní socialismus oblíbil

Právník nevládní organizace In IUSTITIA František Valeš se k národnímu hitlerovskému socialismu Dělnická mládež hlásí téměř na každém mítinku Dělnické strany, kde členové Dělnické mládeže vystupují. „Typicky předseda Dělnické mládeže Zbela, který se hlásí k hitlerovskému národnímu socialismu ve svých projevech," vysvětlil Valeš.

Předseda Dělnické mládeže Martin Zbela ale nařčení odmítá.  "K tomu se nebudu vyjadřovat, počkejme si na to, jaké bude vyjádření ministerstva vnitra. Ať nám jasně definuje, co mu na naší činnosti vadí."

Verdikt také poslouží k vypracování žaloby vůči KSČM

Speciální senátní komise vedená Jaromírem Štětinou pověřila advokátní kancelář, aby připravila správní žalobu na pozastavení činnosti KSČM. Středeční verdikt Nejvyššího správního soudu o rozpuštění Dělnické strany by měl posloužit jako návod, jak žalobu lépe připravit. Hotová by měla být do 14 dnů.

Foto: radnice-litvinov.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…