Šéf ČEZu Roman se bojí voleb

20.02.2010 13:44

Tlak na vedení polostátní firmy ČEZ je před volbami velký. Její šéf Martin Roman nyní řeší skandál s komandem na potírání černých odběratelů. A má strach.

Šéf ČEZu Roman se bojí voleb

"Je před volbami, a on se bojí atomového výbuchu, který volby v tomto státě přinesou," uvedl pro sobotní Lidové noviny zdroj, který dění v české energetice dlouhodobě sleduje, ale nechtěl být jmenován.

Na ČEZ se totiž valí hned několik skandálů. Ten, který je nejvíce vidět, spočívá v odhalení zásahů Oddělení netechnických ztrát (Čtěte také vyjádření generálního ředitele ČEZ), které za použití psychického i fyzického násilí vydíralo údajné černé odběratele energie.

Problémy ČEZu se řeší i v Bruselu

S dalším průšvihem se potýká ČEZ až v Bruselu, kde pokračuje vyšetřování evropského antimonopolního úřadu. Ten firmu podezřívá za zneužívání dominantního postavení na českém energetickém trhu.

ČEZ se nyní potýká také s klesající podporou napříč politickým spektrem. Dosud se sice mohl spolehnout na plnou podporu dvou hlavních a největších stran, ODS i ČSSD, té však už ale pomalu dochází s aférami firmy trpělivost. Část sociální demokracie navíc vidí firmu coby finanční zdroj pro řešení problémů s plněním státní pokladny.

Do boje proti Romanovi vyrazila i Bobošíková

Proti polostátní firmě se ale velmi razantně staví i Suverenita. Její šéfka Jana Bobošíková před nedávnem před sídlem Poslanecké sněmovny žádala poslance i ministry, aby podepsali petici proti ČEZu.

"Žádáme vládu a Parlament ČR, aby začaly rozhodně uplatňovat akcionářská práva českého státu ve společnosti ČEZ, " je uvedeno v petici. Tu podepsali například poslanci Karel Šplíchal, Martin Bursík či Kateřina Jacques. Většina oslovených politiků se však pod petici podepsat odmítla.

V té souvislosti:
Bobošíková: Již stovky lidí požadují odvolání vedení ČEZ
Suverenita: Petice za odvolání vedení ČEZ

Sama iniciátorka petice jana Bobošíková se netají úmyslem, že by chtěla Martina Romana z křesla šéfa ČEZu vystrnadit. "Nemá to formu podmínky, ale slíbili jsme to občanům, takže to budeme chtít splnit, " uvedla pro Lidové noviny.

Foto: cez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…