Šéf ČEZu Roman se bojí voleb

20.02.2010 13:44

Tlak na vedení polostátní firmy ČEZ je před volbami velký. Její šéf Martin Roman nyní řeší skandál s komandem na potírání černých odběratelů. A má strach.

Šéf ČEZu Roman se bojí voleb

"Je před volbami, a on se bojí atomového výbuchu, který volby v tomto státě přinesou," uvedl pro sobotní Lidové noviny zdroj, který dění v české energetice dlouhodobě sleduje, ale nechtěl být jmenován.

Na ČEZ se totiž valí hned několik skandálů. Ten, který je nejvíce vidět, spočívá v odhalení zásahů Oddělení netechnických ztrát (Čtěte také vyjádření generálního ředitele ČEZ), které za použití psychického i fyzického násilí vydíralo údajné černé odběratele energie.

Problémy ČEZu se řeší i v Bruselu

S dalším průšvihem se potýká ČEZ až v Bruselu, kde pokračuje vyšetřování evropského antimonopolního úřadu. Ten firmu podezřívá za zneužívání dominantního postavení na českém energetickém trhu.

ČEZ se nyní potýká také s klesající podporou napříč politickým spektrem. Dosud se sice mohl spolehnout na plnou podporu dvou hlavních a největších stran, ODS i ČSSD, té však už ale pomalu dochází s aférami firmy trpělivost. Část sociální demokracie navíc vidí firmu coby finanční zdroj pro řešení problémů s plněním státní pokladny.

Do boje proti Romanovi vyrazila i Bobošíková

Proti polostátní firmě se ale velmi razantně staví i Suverenita. Její šéfka Jana Bobošíková před nedávnem před sídlem Poslanecké sněmovny žádala poslance i ministry, aby podepsali petici proti ČEZu.

"Žádáme vládu a Parlament ČR, aby začaly rozhodně uplatňovat akcionářská práva českého státu ve společnosti ČEZ, " je uvedeno v petici. Tu podepsali například poslanci Karel Šplíchal, Martin Bursík či Kateřina Jacques. Většina oslovených politiků se však pod petici podepsat odmítla.

V té souvislosti:
Bobošíková: Již stovky lidí požadují odvolání vedení ČEZ
Suverenita: Petice za odvolání vedení ČEZ

Sama iniciátorka petice jana Bobošíková se netají úmyslem, že by chtěla Martina Romana z křesla šéfa ČEZu vystrnadit. "Nemá to formu podmínky, ale slíbili jsme to občanům, takže to budeme chtít splnit, " uvedla pro Lidové noviny.

Foto: cez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…