Beneš (KSČM): Mlžení okolo bytů OKD pokračuje

03.03.2010 7:36

K nevýhodné privatizaci bytů OKD.

Beneš (KSČM): Mlžení okolo bytů OKD pokračuje

Během minulého týdne se v deníku Právo objevily dva rozhovory, které se týkaly tzv. bytů OKD.

Uvedené příspěvky mne jen utvrdily, že se s lidmi, bydlícími v uvedených bytech, nejedná čestně. Tuto obavu jsem vyjádřil již několikrát, naposledy ve svém prohlášení coby odborný mluvčí KSČM pro resort MMR dne 8. prosince 2009 (»Mlžení okolo bytů OKD«). Zatímco formulačně opatrné stanovisko kanadského právníka, který má zastupovat podnikatele Zdeňka Bakalu a firmu, která dnes byty vlastní, mne nepřekvapilo, pak následná tvrzení předsedy Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ mne přímo vyděsila. Již v podkladech, které jsem před časem poskytl poslancům KSČM, když odpovídali na dopisy uvedeného sdružení a přednášeli interpelace ve sněmovně, jsem upozorňoval, že aktivity sdružení vlastně promyšleně a cíleně směřují jen k právnímu potvrzení současného stavu. Dokonce mám vážné pochyby i o legislativní síle obou posledních kroků PS. Obávám se totiž, že celá akce je hlavně předvolebním trikem ČSSD. Potvrzují to nejen výběrové pozvánky na jednání, jak o tom hovořil 3. prosince 2009 poslanec Miroslav Opálka, ale i tvrzení předsedy sdružení, že na jejich dopisy odpověděli a pomohli jim pouze dva poslanci ČSSD; o interpelacích poslankyně za KSČM Milady Halíkové, ač o nich nepochybně ví, záměrně mlčí (!). Chce tak odvést pozornost od samotných příčin současného stavu:

K tématu: Drobil (ODS): Problém bytů OKD způsobila ČSSD

Podle oznámení ministra financí na prosincovém plénu PS se o prodeji zbytku (plných 46 procent akcií!) OKD rozhodovalo v roce 2004, tedy za vlády ČSSD s podporou KDU-ČSL a US. Smlouvu připravoval Fond národního majetku, předsedou jeho představenstva byl tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka.

 Hlavní příčinou, proč se nájemci bytů OKD dožadují jejich odkoupení, je ale skutečnost, že podle zákona č. 107/2006 Sb. bylo možné jednostranně zvýšit nájemné v Ostravě až na 50 korun z metru čtverečního měsíčně. Nájemci mají oprávněné obavy, že jim na tak vysoké nájemné nebudou postačovat příjmy, řadě z nich proto hrozí vystěhování. Navíc vidí, že vedle bydlícím družstevníkům nebo vlastníkům bytů postačí pro udržení domu dlouhodobě v dobrém stavu platit nejvýše třicet korun z metru čtverečního měsíčně. Je třeba připomenout, že jsme hned v roce 2006, když uvedený zákon schvalovali poslanci ČSSD, KDU-ČSL a US, před takovým vývojem varovali.

Dále čtěte: Problém OKD není můj spor s Bakalou, říká Zaorálek

Z veřejných zdrojů lze doložit, že celá privatizace OKD, podobně jako řada jiných, byla pro náš stát mimořádně nevýhodná. Jen reálná hodnota bytů OKD je minimálně dvojnásobná, než byla privatizační cena za celý podnik! Ani se nedivím současným vlastníkům bytů, když prohlašují, že byty nechtějí prodávat. Vždyť jim vynášejí desítky milionů měsíčně!

 Nejbližší šancí, nejen pro nájemce bytů OKD, ale pro všechny nespokojené občany ČR, jsou proto letošní volby. Mohou si vybrat takové zastupitele a poslance, kteří např. neumožní zvyšovat nájemné, aby zisk pronajímatelů byl lichvářský, a nebudou prodávat slepici, která pro nás všechny snáší zlatá vejce. Nespoléhejme na Evropskou unii, když můžeme rozhodnout sami. Příležitost je před námi, věřím, že i zkušeností už máme dost.

František Beneš, stínový ministr KSČM pro resort místního rozvoje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Politická reprezentace by měla začít konat

8:19 Seďa (SOCDEM): Politická reprezentace by měla začít konat

Každý trochu přemýšlející člověk musí uznat, že se Česká republika nevyvíjí dobře a že je třeba něco…