V Lánech uctili Masaryka a vypískali Paroubka

06.03.2010 15:39

Stovky lidí včetně první dámy Livie Klausové si přišly k lánskému hrobu Tomáše Garrigua Masaryka připomenout 160 let tohoto prvního československého prezidenta.

V Lánech uctili Masaryka a vypískali Paroubka

Pietní akt narušilo pouze vystoupení představitelů sociální demokracie. Šéf partaje Jiří Paroubek a jeho spolustraník David Rath si neodpustili předvolební agitaci. Lidé začali na Paroubka pískat, jen co se přiblížil k mikrofonu, stejné přivítání čekalo i středočeského hejtmana Ratha.

"Tomáš Garrigue Masaryk nebyl člen ČSSD," zvolal jeden z účastníků akce v narážce na skutečnost, že mezi přítomnými politiky drtivě převažovali zástupci sociální demokracie. Akci totiž organizoval Středočeský kraj, v jehož vedení jsou představitelé ČSSD. 

Oba dva se však nenechali odradit, aby pronesli svou řeč. 

Fotogalerie: Protestní transparenty proti Paroubkovi s Rathem

Po zpěvu státní hymny na sebe pro změnu upoutal pozornost aktivista Jan Šinágl, který pokračoval ve zpěvu slovenské hymny. Část lidí přitom už zpívala oblíbenou píseň prvního československého prezidenta Ach synku, synku. "Hanba organizátorům," vykřikoval poté Šinágl.  

Nová socha a dlouhá fronta návštěvníků

Potlesk naopak čekal sochaře Petra Nováka, který v Lánech odhalil Masarykovu jezdeckou sochu v nadživotní velikosti. Skulptura, která vznikla díky veřejné sbírce, stála 2,6 milionu korun, dvoumilionovou sumou zde přispěl Středočeský kraj.

K hrobu přišlo i přes mráz a husté sněžení mnohem více lidí než v předchozích letech. Z Moravy dorazil sbor v lidových krojích, který u hrobu zazpíval Masarykovu oblíbenou píseň Ach, synku, synku.

Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně a zemřel na lánském zámku 14. září 1937. Na zdejším hřbitově také leží jeho manželka Charlotta, syn Jan a dcera Alice.

K tématu:


Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…