Masaryk nemá být modla, řekl Klaus při zahájení výstavy

02.03.2010 16:07

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk by měl být veřejnosti představen i jako prostý a všední člověk. Uvedl to prezident Václav Klaus při zahájení výstavy, která přibližuje pobyt Masaryka na Pražském hradě.

Masaryk nemá být modla, řekl Klaus při zahájení výstavy

„Nad tím, jak na pražském hradě oslavit 160. výročí narození Tomáše Garrigue Masaryka jsme se dlouho zamýšleli.Vycházeli jsme z toho, že už téměř vše bylo o něm řečeno, a že se bez vážného a odvážného pohledu na prezidenta nedá přijít na něco nového. O to jsme proto nakonec neusilovali," uvedl Klaus při zahájení výstavy.

"Obávám se, že ten kamenný Masaryk, který na nás opět shlíží z nejrůznějších piedestalů, se stává pro mnohé pouhým prázdným symbolem, poněkud zidealizovaným a dobovými zájmy upravovaným velikánem, do něhož jsme si i my v posledních dvaceti letech začali zvykat transponovat vše, co v naší moderní politické tradici považujeme za dobré a správné," řekl Klaus, když vysvětloval, proč by neměl být Masaryk jen idealizovanou modlou a prázdným symbolem.

Masaryk v rouše všedního člověka

Expozice proto mimo jiné ukazuje úplný rodokmen Masarykovy rodiny, jeho korespondenci týkající se chodu "hradní domácnosti", fotografie z rodinného alba Masarykových nebo části nábytku z prezidentovy pracovny i maketu celého bytu, který TGM na Hradě užíval. Masaryk na Hradě s rodinou totiž bydlel od nástupu do prezidentského úřadu až do své smrti

„Používání jídelního a stolního zařízení, rodinné účty, organizační zajištění chodu domácnosti při přijímání návštěv - to má být Masaryk jako člověk prostý, všední i sváteční. A právě to jsme touto malou výstavou chtěli ukázat," zmínil dále Klaus.

Prezident by měl od klusu v ulicích ustat

Expozice sestavená téměř výhradě z předmětů z archivu Pražského hradu je podle ředitelky hradní spisové a archivní služby Libuše Benešové zajímavá tím, že exponáty na Hradě dosud nikde vystaveny nebyly. Návštěvníci výstavy si mohou přečíst například důvěrné interní sdělení, v němž policejní ředitel nabádá Masaryka, aby při jízdě na koni v ulicích, kde jsou položené koleje, neklusal, protože by kůň mohl uklouznout. "Policejní ředitelství prosí velmi snažně, aby pan prezident od klusu v ulicích ustal," píše se v dopise. V další korespondenci si zase Masaryk stěžuje na nový model auta, který dostal.

Výstavu připravily prezidentská kancelář a Správa Pražského hradu. Zájemci ji najdou v Rožmberském sále Pražského hradu, otevřeno je každý den od 10:00 do 18:00 hodin a vstup je zdarma. Zájemci by si ale měli pospíšit, protože výstava končí už 14. března. Správa Pražského hradu o víkendu veřejnosti ukáže i Masarykovu knihovnu a některé další interiéry Hradu, které jsou běžně uzavřeny. Oslavy výročí se chystají také v Lánech.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odveta. Rusové prý nenechají dodávky Ukrajině jen tak

9:24 Odveta. Rusové prý nenechají dodávky Ukrajině jen tak

Prozatím se nezdá, že by se válka na Ukrajině chýlila ke konci. Rusko místo stažení svých vojáků z n…