Odblokovanou sněmovnou prošly benefity i zákaz privatizace Ruzyně

09.03.2010 17:46

Snížení zdanění benefitů pro zaměstnance už může zabránit jen prezidentské veto. Sněmovna hladce přehlasovala zamítavé stanovisko Senátu a benefity schválila. Stejnou sílu ukázala i následně, kdy během desítek minut zvrátila veto prezidenta k zákazu privatizace ruzyňského letiště.

Odblokovanou sněmovnou prošly benefity i zákaz privatizace Ruzyně

„Dalo se to předpokládat. Je to vítězství koalice nerovných šancí, která rozhodla o privilegiích jedněch na úkor druhých," konstatoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Odbory prý vyhrály bitvu o výhody zaměstnavatelů, nikoli zaměstnanců. Právě Kalousek byl kvůli svým výrokům o benefitech terčem slovních výpadů levicových poslanců, které jednání o zaměstnaneckých výhodách pozdržely.

Čtěte také: Ženíšek (TOP 09): Pláč na hrobě daňových výjimek

Fischerovi se nelíbí Nečasova kritika

Celé jednání tak přineslo jediný výrazný moment, kdy premiér Jan Fischer reagoval na kritiku z úst poslance Nečase prohlášením, že Nečasovým programem je od počátku nespokojenost s jeho kabinetem. „Neexistuje dokonalá vláda, proto vás občas kritizuji, smiřte se s tím," vzkázal Nečas Fischerovi s poznámkou, že postup jeho kabinetu vůči odborům si kritiku rozhodně zaslouží.

K tématu: Stávka kvůli 18 korunám? Změnu zákona nepodpoříme, tvrdí Nečas

Odbory požádají Klause, aby podepsal

„Jsme s výsledkem hlasování naprosto spokojeni, ačkoliv nás šokovaly velmi asociální výroky některých poslanců pravice," reagoval bezprostředně po schválení novely šéf dopravních odborů Luboš Pomajbík. Od prezidenta Václava Klause nyní prý očekává, že se zachová zodpovědně a nebude přijetí normy dále bránit. „Chceme jej o to požádat oficiálním dopisem," nastínil Pomajbík.

Zatímco se oba muži vyjadřovali k benefitům, sněmovnou hladce prošel další zákon. Stejná skupina 106 poslanců během rekordně krátké doby definitivně potvrdila zákon zakazující privatizaci Letiště Praha. Ten vadil zejména prezidentovi Klausovi a senátorům ODS.

Poukazovali na jeho neústavnost, moc zákonodárná, tedy parlament, prý rozhoduje o věcech, které spadají do kompetencí exekutivy. „Pokud budeme mít po volbách dostatečnou sílu, tento legislativní nepořádek zrušíme," slíbil místopředseda ODS Petr Nečas. Jeho strana prý nekladla levici významnější odpor při prosazování dnešních „hloupých zákonů," to prý ale neznamená kapitulaci v případě norem, které mají tendenci prohlubovat schodek rozpočtu.

K tématu benefitů dnes ve sněmovně vystoupili mimojiné:


Ministr financí Eduard Janota

Senátor Petr Pakosta (ODS)

Poslanec Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

Poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09)

Poslanec Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Poslanec Zdeněk Škromach (ČSSD)

Poslanec David Rath (ČSSD)

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Kalamita v českých lesích je zatím na ústupu

16:08 ČSÚ: Kalamita v českých lesích je zatím na ústupu

Těžba dřeva v roce 2023 poklesla na 18,5 mil. m3 dřeva bez kůry, v rámci nahodilé těžby bylo zpracov…