Peníze nemáme, ale stávkovat nemůžeme, tvrdí zdravotní sestry

10.03.2010 19:50

Zdravotní sestry byly dosud při zvyšování platů opomíjeny. Jak to teď vyřeší? "Stávka není možná. Zastavit svou činnost bez ohledu na klienty ve zdravotnictví nejde," ohrazuje se Irena Pejznochová z České asociace sester.

Peníze nemáme, ale stávkovat nemůžeme, tvrdí zdravotní sestry

"Byla to naše chyba. Nedaly jsme o sobě vědět, dělaly jsme svou práci a nic nechtěly. Až politický a ekonomický vývoj nás přinutil se ozvat," vysvětlila Pejznochová ve středečních Impulsech Václava Moravce, proč si zdravotní sestry dosud nestěžovaly.

K tématu: Volby budou opět referendem o zdravotnictví, hlásá ČSSD 

                 Třešňáková (ČSSD): Regulační poplatky nic nezregurovaly

Za ministrování Dany Juráskové sice došlo ke zvýšení platů sester, to ale nepocítily sestry z některých krajských i soukromých nemocnic. "Sestrám se dostalo navýšení platů zhruba asi v 50 procentech, týkalo se to hlavně sester ve fakultních nemocnicích, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví," řekla Pejznochová.

Česká asociace sester je profesní, nikoli odborová organizace. Právě odbory podle Pejznochové nejvíce zklamaly. "Pojišťovny slíbily, že budou peníze pro sestry z jejich fondů uvolněny, k samotným zaměstnankyním už se ale nedostaly. A odbory se neozvaly."

Stávka by neměla dopad jako v dopravě. "Nejhorší, co může nastat, je hromadný odchod sester do jiných pracovních příležitostí," podotkla Pejznochová.

Většina sester je ve věku mezi 40 a 50 lety a mnoho mladých sester do oboru nepřichází. Pejznochová tak předpovídá, že když se platová situace nezlepší, za 15 let hrozí masivní nedostatek zdravotních sester v zařízeních celé republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…