Přemysl Sobotka: Pánové novináři, omluvte se mi

24.03.2010 12:00

Šéf Senátu na středeční tiskové konferenci vyzval agenturu ČTK, aby se omluvila za záměnu jeho jména s místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Stejně jako práci serveru lidovky.cz označil za neprofesionální.

Přemysl Sobotka: Pánové novináři, omluvte se mi

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) se zlobí na novináře. Ze židle ho zdvihla včerejší chyba České tiskové kanceláře. Její redaktoři v hektické atmosféře úterního večera pozapomněli, že Sobotkové jsou na české politické scéně dva. Každý na opačné straně politického spektra, navíc oba mají co říci k úternímu jednání o osudu Mirka Topolánka v čele ODS. Z Bohuslava se tak na několik hodin stal Přemysl, což způsobilo menší zmatek na české mediální scéně.

Související: Sobotka ODS nekritizoval. Šlo o jmenovce z ČSSD?

„Včera se na základě zprávy ČTK vytvořil dojem, že jsem pěkný křivák, co nedrží slovo, když jsem předtím slíbil, že se k tomu nebudu po zbytek úterý vyjadřovat. Ačkoli jsem se proti tomu ohradil, to samé zakrátko zopakovala ČT24. Přijde mi to jako naschvál," ohodnotil pro ParlamentniListy.cz práci dvojice veřejnoprávních médií Přemysl Sobotka.

Reagoval tak na situaci z úterního večera, kdy ČTK přinesla prohlášení místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky říkající, že ODS ztrácí poslední zbytky věrohodnosti a přihlásila se k Topolánkovu stylu urážek, nefér útoků a rozdělování společnosti. Agentura ale výrok připsala předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi. Stejně tak chybu ještě ve středu ráno zopakoval server lidovky.cz. „To už mi přijde jako úplný vrchol neprofesionality," konstatoval Sobotka.

Záměna jmen rozvířila mediální prostor již u voleb 2006

Oba jmenovci nejsou přitom v podobné situaci poprvé, rozeznat od sebe obě jména činí mnoha lidem obtíže a zlí jazykové dokonce tvrdí, že za velkou popularitou mladého místopředsedy ČSSD v průzkumech stojí ve skutečnosti dobrý dojem ze zralého vystupování předsedy Senátu. Naposledy vyvolala tato záměna zmatek ve sněmovních volbách 2006. Tenkrát byly role rozložené opačně. K okamžité demisi a odchodu z veřejného života vyzval Jiřího Paroubka po jeho legendárním projevu k výsledku voleb předseda Senátu. Mezi novináři i veřejností se ale rychlostí blesku začala šířit zpráva, že Paroubkovi se ČSSD hroutí pod rukama, když jej k demisi vyzývá jeden z jeho nejdůležitějších lidí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…