Od dubna si už telegram nepošlete. Česká pošta s nimi končí

30.03.2010 14:17

Ve středu bude možné naposledy poslat telegram. Česká pošta totiž s totu službou končí. Pošta službu nahradí rychlejší a levnější nabídkou.

Od dubna si už telegram nepošlete. Česká pošta s nimi končí

Od 1. dubna končí po 160 letech zasílání telegramů z pošty. Česká pošta to zdůvodňuje velkou ztrátovostí služby, kterou prakticky již nikdo nevyužíval.

Zákazníků využívajících tuto letitou službu jsou měsíčně už jen desítky, ostatní dávají přednost SMS zprávám nebo mailům. Ty jsou navíc oproti telegramům i levnější. Zatímco sms zpráva stojí zhruba tři koruny, jediná věta poslaná telegrafem může přijít i na pár set korun.

Za minulý rok pošta od lidí přijala jen 756 telegramů, firmy jich poslaly 20 tisíc. Telegramů ještě nedávno využívaly nemocnice, aby informovaly o zdravotním stavu pacienta. Bylo to však pro ně ztrátové a tak od toho upustily.

Službu podobnou telegramu bude dál provozovat Telefónica O2. Pošta se ale spíše zaměří na takzvaný online dopis. To znamená, že lidé můžou poslat na poštu email, kde ho vytisknou, vloží do obálky a doručí.

Největší rozmach u nás měly telegramy v 70. a 80. letech minulého století. „Tenkrát bylo v rámci celého Československa podáno zhruba devět milionů telegramů, což je neuvěřitelné množství. Ale musíme si uvědomit, v jakém stavu tenkrát byly telekomunikace, jak bylo obtížné získat telefon, jak bylo mnohdy obtížné se vůbec někam dovolat. Takže telegram byla nezastupitelná služba," zdůraznil ředitel Poštovního muzea Jan Galuška pro Radiožurnál.

Galuška také připomněl, že první veřejný telegraf u nás začal sloužit již v roce 1850. České země totiž patřily k prvním na světě, kde tato služba byla zavedena.

Čtěte také:
Klasické služby už poštu neuživí, říká její nová šéfka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…