John premiérem? Proč ne, míní skoro polovina Čechů

22.04.2010 9:56

Miloše Zamana by si přálo o tři procenta více lidí za premiéra než Jiřího Paroubka. Tvrdí to alespoň průzkum agentury SANEP.

John premiérem? Proč ne, míní skoro polovina Čechů

Téměř polovina Čechů by chtěla po květnových volbách do sněmovny za premiéra šéfa strany Věci veřejné Radka Johna.

V úvahu u lidí přichází i předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg a lídr Strany práv občanů - zemanovců Miloš Zeman. Naopak nejméně lidí chce v křesle předsedy vlády šéfa Strany zelených Ondřeje Lišku. Vyplynulo to z internetového průzkumu agentury SANEP.

Johna jako nejlepšího možného premiéra označilo 43,3 procenta lidí. Jen o pár procent méně, 39, si vybralo Schwarzenberga a 29,4 procenta občanů Zemana, který tak o tři procentní body předstihl předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Pro 24,7 procenta dotázaných by byl nejlepším předsedou vlády lídr ODS Petr Nečas.



Zeman je sympaťák, ale stejně budeme volit Paroubkovu stranu

"Miloš Zeman má své příznivce zejména mezi voliči ČSSD, kteří mu dávají přednost před Jiřím Paroubkem, nicméně se lze domnívat, že jejich voličské rozhodnutí tyto projevy osobních sympatií a antipatií vůči Miloši Zemanovi a Jiřímu Paroubkovi patrně neovlivní," uvedla agentura.

Na dalším místě skončil lidovecký předseda Cyril Svoboda, který je přijatelný jako premiér pro 19,7 procenta dotázaných. Šéf komunistů Vojtěch Filip získal téměř 15,5 procenta hlasů a předseda zelených Liška 11,3 procenta.

Oblibu Johna ve veřejnosti ukázal i nedávný průzkum agentury STEM, podle něhož je lídr Věcí veřejných nejpopulárnějším stranickým politikem v zemi.

Podle agentury SANEP by Johna preferovali především mladé lidi, nerozhodnutí voliči a nevoliči.

"Respondenti exkluzivního průzkumu společnosti SANEP si vybírali premiéra z osmi lídrů politických stran, které podle volebních průzkumů společnosti SANEP překročily hranici tří procentních bodů," uvedla agentura k moetodologii průzkumu. Průzkum se uskutečnil ve dnech 9. až 12. dubna a zúčastnilo se ho 5131 lidí starších 18 let.







Související:
ČSSD i ODS ztrácejí. Posilují TOP 09 a VV, uvedl CVVM
Patovému výsledku se nevyhneme, říká Daniel Kunštát

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…