Projekt eurozóny už dávno zkrachoval, tvrdí Klaus

22.04.2010 14:00

Zemím, které byly ochotny vzdát se své vlastní měny, byl projekt eurozóny prezentován jako nesporný ekonomický přínos. „Nic takového, jak je naprosto evidentní, se ale nenastalo,“ tvrdí Václav Klaus v týdeníku Ekonom.

Projekt eurozóny už dávno zkrachoval, tvrdí Klaus

Prezidenta Václava Klause vyzval týdeník Ekonom, aby se vyjádřil j k tomu, kdy podle jeho mínění zkrachuje eurozóna. „Tuto výzvu rád přijímám, i když bych asi preferoval poněkud méně dramatický název, než ´Kdy zkrachuje eurozóna´," podotkl na úvod Klaus.

„I jako dlouhodobý kritik konceptu společné evropské měny necítím žádný důvod radovat se z toho, že je situace taková, že otázka tohoto typu vůbec může být - a navíc takto vyostřeně - formulována," zmínil dále prezident.

Ve své úvaze pak podotkl, že přece jenom říci, že projekt vytvoření společné evropské měny už dávno zkrachoval, je silné. „Jemněji řečeno - nepřinesl efekty, které od něho byly očekávány," vysvětlil.

Projekt měl být přínosem, ale není

„Zemím, které byly ochotny vzdát se své desetiletí či staletí existující vlastní měny, byl tento projekt prezentován jako nesporný ekonomický přínos. Byly publikovány rozsáhlé - bohužel tendenční a proto kvazivědecké - studie, které slibovaly, že společná evropská měna přispěje k urychlení ekonomického růstu a ke snížení inflace a které zdůrazňovaly zejména to, že budou členské země této měnové zóny - podstatně více než tomu bylo v minulosti - chráněny před jakýmikoli nepříjemnými vnějšími ekonomickými poruchami," pokračoval Klaus v článku. 

Zdůraznil ale, že nic takového nenastalo. Po vzniku eurozóny se ekonomický růst jejích členských zemí ve srovnání s předcházejícími dekádami ještě dále zpomalil a došlo k dalšímu zvětšení mezery mezi tempem ekonomického růstu těchto zemí a dalších významných ekonomických center světa jakými jsou USA, Čína a další země jihovýchodní Asie.

Došlo k nárůstu nerovnováh obchodních bilancí

Nedošlo podle jeho mínění ani k očekávanému sblížení míry inflace zemí eurozóny. Naopak došlo k nárůstu dlouhodobých nerovnováh obchodních bilancí, vydělily se země s převahou exportu nad importem a země s obchodním deficitem.

„Světová finanční a ekonomická krize všechny tyto problémy „pouze" vyhrotila a obnažila, nikoli způsobila," napsal dále Klaus.

Přese všechno si ale i tak myslí, že zrušení evropské měnové unie nehrozí. „Cena za její udržování však bude dále narůstat," zdůraznil. 

Nakonec dodal, že Česko určitě žádnou chybu neudělalo, když do eurozóny ještě nevstoupilo

Čtěte také:
Euro chceme v roce 2015, shodl se Paroubek s Hospodářskou komorou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…