Anarchisté napadli bez důvodu televizní štáb

01.05.2010 14:11

Několik anarchistů během pochodu na Střelecký ostrov napadlo ochranku a kameramana televizního štábu. Na místě okamžitě zasahovali členové antikonfliktního týmu. Před druhou hodinou byla celá akce ukončena.

Anarchisté napadli bez důvodu televizní štáb

Krátce po poledni začalo nahlášené shromáždění sympatizantů anarchistického hnutí. Zhruba tři stovky účastníků se následně vydali na pochod na Střelecký ostrov. I když je doprovázely desítky policistů a antikonfliktní tým, strážci zákona nedokázali zabráni napadení televizní štábu TV Nova. Oběťmi útoku rozvášněného davu se stali členové ochranky a kameraman.

„Seběhlo se to, ani nevím jak. V klidu jsme točili jejich akci a najednou napadli naši ochranku a kameramana," uvedl pro ParlamentníListy.cz krátce po incidentu redaktor TV Nova.

Průvod anarchistů pochodoval po předem určené trase. Podle zjištěných informací od člena antikonfliktního týmu proběhla akce s výjimkou bez incidentů. Účastníci pochodu se řídili příkazy policie. ¨

Politické strany a 1. máj:
Pražský mítink ČSSD bez Paroubka. Pivo nebylo za dvě, ale za dvacet
ODS na Petříně překonala rekord v počtu líbajících se párů
ODS zajistila lanovku na Petřín zdarma. Má tam akci
Dnešek bojuje za to, aby práce byla, řekl soudruh Jakeš

První máj má i pro anarchisty svůj význam

Celý průvod skončil na Střeleckém ostrově, kde uctil minutou ticha smrt pěti anarchistů ze Chicaga, kteří byli v roce 1887 popraveni a celá záležitost byla v té době označena za justiční vraždu. Pro anarchisty tak má velký význam.

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho zavedla v roce 1889 II. internacionála na paměť stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. První oslavu v Praze zvěčnil spisovatel Jan Neruda ve fejetonu 1. máj 1890. 

Stejně jako v předešlých letech se i letos anarchisté hlásí k tradici prvního máje coby dne všech "námezdně pracujících".

"Nenecháme se odradit tím, jak tento den zneužili a zneužívají stoupenci totalitních ideologií, jako jsou bolševici či nacisté, či politici z takzvaných demokratických stran. My půjdeme ke kořenům, které se váží k nesmlouvavému boji za osmihodinovou pracovní dobu a jsou spojeny s myšlenkami anarchistů popravených v důsledku chicagských událostí roku 1886," píše se v prohlášení Československé anarchistické federace.

Po skončení akce je naplánován přesun na May Day festival, který již třetím rokem pořádá Antifašistická akce na Císařské louce. 

FOTOGALERIE: Anarchisté pochodovali Prahou

             


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pem, pas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…