Obyvatelé Olomoucka nechtějí platit u lékaře

04.05.2010 11:27

Situace ve zdravotnictví se nezlepší, ani pokud budou lidé u lékařů platit. Myslí si to téměř sedmdesát procent obyvatel Olomouckého kraje.

Obyvatelé Olomoucka nechtějí platit u lékaře

Více si připlatit za lékařskou péči by bylo ochotných 32 procent obyvatel Olomouckého kraje. Jedenáct procent lidí je dokonce přesvědčeno o tom, že zvýšení spoluúčasti pacientů by situaci ve zdravotnictví rozhodně zlepšilo. Uvádí to bleskový průzkum agentury SC&C pro Český rozhlas.

„Ta třetina voličů je takovým průměrným číslem, které se nám objevuje zhruba v každém kraji. To znamená, že vždy nadpoloviční většina - opravdu významná - je proti zvyšování spoluúčasti," vysvětluje vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

V Olomouckém kraji je proti zvýšení spoluúčasti pacientů 67 procent dotázaných.

U této otázky je ale podle Hamanové dobře vidět rozdělení názorů mezi příznivce pravice a levice. „Levicoví stoupenci, to znamená ať už voliči ČSSD nebo KSČM, jsou výrazně častěji proti zvyšování spoluúčasti. Zatímco sympatizanti ODS a TOP09 jsou pro zvyšování spoluúčasti pacientů. Ono to plyne také z programů jednotlivých stran," dodala Hamanová.

Nejvíc odpůrců zvýšení spoluúčasti pacientů je podle agentury u voličů starších šedesáti let.

Průzkum prováděla agentura SC&C 29. dubna až 2. května formou rozhovoru na reprezentativním vzorku 635 obyvatel Olomouckého kraje.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V roce 2006 v Olomouckém kraji zvítězila ČSSD s 35,4 procenty hlasů, (5 mandátů), druhá byla ODS - ta získala  30,29 procent a 4 mandáty -  a na třetí pozici se umístila KSČM s 14,68 procenty hlasů a dvěma  mandáty.

Čtvrtá skončila KDU-ČSL (8,26 procenta, 1 mandát). Páté místo získala Strana zelených (5,51 procent), ale už bez zisku mandátu. Hranici jednoho procenta v kraji překročili už jen SNK Evropští demokraté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…