Násilí na mítincích nepatří do české demokracie, řekl Klaus

05.05.2010 15:44

Prezident Václav Klaus se konečně vyjádřil k výzvě, aby odsoudil předvolební kampaň, ve které odpůrci ČSSD vyzývají k násilí. Podle něj násilí na mítincích nepatří do české demokracie.

Násilí na mítincích nepatří do české demokracie, řekl Klaus

K vyjádření prezidenta vyzývali politici ČSSD. Stranu pobouřilo především to, že na jejich úterní mítink ve Slaném přineslo několik studentů nesouhlasné transparenty. Na jednom z nich stálo "Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený prezident ČR".

V Kladně zase mezi účastníky mítinku kdosi hodil litrovou sklenici s utopenci, podle ČSSD jen náhodou nezranil jednu z účastnic.

"Moc bych si přál, aby se u nás něco takového nedělo," řekl o událostech na mítincích sociální demokracie Klaus. Podle něj násilí nepatří do české demokracie. Uvedl to ve středu před sídlem Českého rozhlasu, kde si politické špičky, pamětníci i veřejnost připomněli 65. výročí Pražského povstání.

Podle Klause by se účastníci mítinků současně měli zamyslet, zda k napjaté atmosféře nepřispívají i oni některými svými výroky. Uvedl také, že média by neměla strany štvát proti sobě.

Násilí už odmítli také členové ODS, kterou sociální demokraté obviňují z narušování svých mítinků. Podle senátora Alexandra Vondry je házení sklenic s utopenci zásadně nepřijatelné. Stejně nepřijatelné je ale podle něho házet do jednoho pytle všechny projevy nesouhlasu. „Svoboda slova a svoboda shromažďování musí být zachovány," řekl Vondra.

Úterní transparent odsoudil i volební lídr ODS Petr Nečas. Podle něj však mohlo jít o provokaci ze strany ČSSD. To představitelé sociálních demokratů důrazně popřeli.

Více: Paroubek a ČSSD jen sklízí, co zaseli, reaguje na incidenty John

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…