Primátorka Řápková má výpadky ve znalostech z práva

11.05.2010 8:51

Chomutovská primátorka Ivana Řápková se pyšní titulem, který získala na plzeňské právnické fakultě, ovšem když v testu znalostí práva zcela propadla. Uvádí to deník Mladá fronta Dnes a server iDNES.cz.

Primátorka Řápková má výpadky ve znalostech z práva

Za deník Mladá fronta Dnes zkoušela Ivanu Řápkovou, která je za ODS dvojkou na kandidátce v Ústeckém kraji, redaktorka Barbora Tachecí. Položila jí devět otázek, které připravovali pedagogové z různých právnických fakult v zemi. A výsledek? Ten je zcela tristní.

Řápková například nedokázala odpovědět na otázku, v jakých městech sídlí vrchní soudy, jaké jsou druhy zavinění, či jaká je lhůta pro odvolání v trestní věci nebo poplatek za podání ústavní stížnosti. Řápková znala odpověď pouze na poslední, ovšem "neprávnickou" otázku. A to, kde sídlila její alma mater v době, kdy studovala. 

Podle deníku by měli znát odpovědi i studenti prvního ročníku, jedná se totiž o základní průřezové otázky, které budoucí právníky provázejí po celou dobu studia.

Kvíz hodnotili proděkan práv a pedagog Petr Bezouška, který na kauzu v Plzni upozornil, a praktikující právník Tomáš Sokol.

Většina otázek patří ke všeobecnému přehledu

"Většina otázek patří k všeobecnému přehledu absolventa právnické fakulty, byť by se právem neživil, či se soustředil na jiné obory. Jsou to otázky průřezové, například s formami zavinění se student setká v právu občanském, správním i trestním, právo na spravedlivý proces rezonuje celým procesním právem a každý student si článek 36 Listiny skoro vypálí do hlavy," míní Bezouška.

Ostatní chyby, jako byla lhůta pro odvolání v trestní věci nebo poplatek za podání ústavní stížnosti, by primátorce, která se trestním právem neživí, odpustil.

Sokol pak zmínil, že vysokoškolsky vzdělaný právník by měl vždy vědět, kde jsou sídla dvou vrchních soudů České republiky. „Stejně tak délku odvolací lhůty by právník, byť bez praxe, měl znát," dodal Sokol. Podle něj to platí i pro druhy zavinění či takzvanou účinnou lítost.

"Účinná lítost je pojem, kterým trestní řád označuje zánik trestní odpovědnosti v případě dodatečného splnění povinnosti pachatelem trestného činu. Mám za to, že tento, svým způsobem unikátní institut, by každý právník měl znát alespoň rámcově," dodal právník.

Látku jsem už zapomněla

Řápková vysvětlila propadák v testu tím, že ji redaktorka zaskočila. „Byla jsem překvapená, když zkoušení začalo. A to tak, že jsem nezodpověděla ani takovou trivialitu, jako kde sídlí vrchní soudy," tvrdí. Některé odpovědi prý neznala proto, že nepracuje jako právník a látku už jednoduše zapomněla. Na plzeňských právech promovala v roce 2005.

Ohledně studia Řápkové panují i další pochybnosti. Například univerzita postrádá jakoukoli papírovou dokumentaci o jejím studiu. Originál indexu, který by dokazoval, že primátorka složila zkoušky, se údajně ztratil.

Studiem ji provázel bývalý proděkan fakulty a hlavní aktér skandálu s rozdáváním titulů Milan Kindl.

Čtěte také:
Škola nepodala jediný důkaz, já několik, tvrdí Řápková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…