Zvažte, zda volit Škárku z Věcí veřejných, varoval Liška

11.05.2010 16:13

Proč se nestal teologem, ale také na dotaz o ekonomické diskriminaci žen odpovídal v on-line rozhovoru IDNES předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Zvažte, zda volit Škárku z Věcí veřejných, varoval Liška

Nejvíce se lídr zelených vymezil proti straně, která může tu jeho v poslaneckých lavicích vystřídat. „S faktickým předsedou Věcí veřejných panem Škárkou jsme vyjádřili zásadní nesouhlas. Jeho výroky považujeme za skandální a každý, kdo uvažuje o volbě VV, by si měl pečlivě zvážit, zda chce, aby ve sněmovně seděl člověk, který chce omezit základní právo na shromažďování a který se netají názory s xenofobním podtextem," doporučuje Liška tazateli, který váhá právě mezi těmito dvěma stranami.

Podle něj se ukázalo, že Škárka není ve svých názorech osamocen, když strana VV zřídila vlastní pouliční milice, které mají „dohlížet na pořádek". „To jsme zažili už ve třicátých letech," uzavřel odpověď lídr zelených.

Ekonomická nerovnoprávnost žen je smutnou skutečností

Za velmi závažné téma pokládá Liška ekonomickou diskriminaci žen. Tu nelze vyřešit jedním opatřením, neboť se dotýká i systému ohodnocování například v soukromých firmách. Jde v mnoha ohledech o osvětu a zrovnoprávnění žen a mužů přímo na pracovišti prostřdnictvím vedení těchto firem institucí.

„Proto podporujeme tzv. genderbudgeting a další metody, které se dívají na strategické řízení podniků z hlediska mužů i žen, není to nic těžkého ani násilného. Jde přece o smutnou skutečnost, že ženy dostávají ve srovnání s muži za stejnou práci až o třetinu nižší mzdu," odpověděl Liška na dotaz, co chce jeho strana udělat s nerovnoprávným postavením žen na pracovním trhu.

Lídrovi zelených vadí na církvi malá otevřenost problémům světa

Kromě tradičních volebních témat čelil předseda Strany zelených také dotazu, proč studoval religionistiku, a ne teologii, a co mu vadí na římskokatolické církvi. „Jednoduše proto, že jsem se nikdy nechtěl stát teologem, nýbrž religionistou, tedy vědcem zkoumajícím různé náboženské tradice, od šamanismu až po islám. K tomu nepotřebujete být věřící, a proto je to také věda," reagoval Liška.

Na katolické církvi mu vadí přístup k ženám, k jejich roli v církvi a církevní službě, přístup k homosexualitě a vůbec systém, který potlačuje přirozené vnímání lidské sexuality například tím, že trvá na povinném celibátu a dokáže si představit i svěcení žen. „Vadí mi zbabělost některých církevních hodnostářů ve věcech týkajících se prohřešků kněží a také malá otevřenost církve problémům současného světa," odpověděl Ondřej Liška v on-line rozhovoru IDNES.

Čtěte také:
Drápalová (SZ): Štítí se VV jezdit tramvají?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…