Slovní hrátky s Rathem sráth a zchátrath jsou kontraproduktivní, míní politologové

12.05.2010 18:19

Středočeský hejtman David Rath se stal cílem kampaně ODS, která využívá slovních hříček s jeho příjmením. Podle oslovených politologů jde o nejhrubší formu volební kampaně. Přesto by mohla mít z pohledu ODS určitý žádoucí efekt.

Slovní hrátky s Rathem sráth a zchátrath jsou kontraproduktivní, míní politologové

ODS si z Davida Ratha udělala díky jeho příjmení cíl pro kampaň, která patří, mírně řečeno, k těm méně věcným. Na pražských toaletách se lidé mohou dočíst, že je „zdravotnictví bude sráth" jako narážku na možné povolební angažmá kontroverzního socialistického politika. Předseda ČSSD Jiří Paroubek s poslancem a středočeským hejtmanem Davidem Rathem počítá jako ministrem zdravotnictví.

Sráth a zchátrath

Kdo by čekal, že se ODS s podobnými hesly omezí pouze na WC určené mužům, krutě by se mýlil. U středočeských silnic pak trochu taktněji sděluje Petr Bendl voličům, že jeho partaj nenechá tento kraj zchátrath. O nejvtipnější slovní hříčku s Rathovým jménem soutěží i několik facebookových skupin, ty ale do předvolební kampaně zapojené nejsou.

Politolog Bohumil Doležal se pozastavuje nad tím, proč se ODS současně s kritikou agresivní kampaně ČSSD uchyluje k podobnému stylu. „Nechápu. V této zemi přeci není tolik hulvátů, že by to mohlo zabrat a přivést voliče," diví se v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz.

Související:
ODS na záchodcích rozehrála oranžové peklo, které vá bude sráth

Doležal ale připouští, že ODS nebyla tím prvním, kdo útočnou kampaň zahájil. „Je to sprosté jako kanál a triumfuje v tom hlavně ČSSD," popsal svůj pohled na letošní předvolební boje. Použití nezvyklého příjmení „zlého muže" ČSSD považuje za nepříliš vtipné.

Nahrává to spíše protistraně

„Pokud by kampaň ve Středočeském kraji spoléhala hlavně na taková hesla, nahrála by spíš protistraně. Tohle je ale spíš jen doplněk, to nemá přivést nové voliče," míní politoložka Vladimíra Dvořáková. ODS se podle ní musí zaměřit na nerozhodnuté voliče ve středu politického spektra, podobnými kampaněmi je prý ale nezíská.

U některých potenciálních voličů ČSSD ale určitého úspěchu přeci jen dosáhne. „Tady hraje roli Rathova nízká popularita. Je mnoho lidí, kteří by volili ČSSD, ale Rath jim hodně vadí. Tato hesla jim jeho pevné postavení v nejsilnější levicové partaji vždy připomenou, a seberou tak socialistům nějaké hlasy," dodala pro ParlamentniListy.cz Dvořáková.

Neoblíbený Rath

Naráží tak na fakt, že socialisté své řečnické eso poslední dobou příliš často neukazují. S výjimkou sněmovních debat o zdravotnictví, které jsou podle politické konkurence pouze přenesením kampaně na parlamentní půdu.

David Rath má za sebou vcelku dlouhou kariéru osobnosti veřejného života, po kterou vzbuzuje mezi lidmi různé vášně. Byl populárním šéfem Lékařského odborového klubu a České lékařské komory, stejně jako tvrdě kritizovaným ministrem zdravotnictví.

Jako poslanec proslul zejména velmi neuctivými výroky vůči kolegyním z Poslanecké sněmovny. Podle výzkumu agentury Factum Invenio  z loňského listopadu je Rath jedním z nejméně oblíbených politiků, vadí 76 procentům oslovených lidí. Podporu nemá ani mezi příznivci ČSSD, těch mu důvěřuje jen 38 procent, zatímco Jiří Paroubek má důvěru tří čtvrtin dotázaných v této kategorii.

Rath je zároveň druhým mužem středočeské kandidátky sociálních demokratů.

Související:
Bendl porazil Urbana o jediné procento
Ve středních Čechách by ČSSD těsně porazila ODS, uvádí průzkum ČRo

Foto: Ondřej Leinert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…