Teď už si budu dávat pozor na jazyk, tvrdí Škárka

14.05.2010 10:00

Místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka v rozhovoru pro iDnes.cz poupravuje své výroky z minulosti. Například Ukrajinci v tramvajích se mu již dnes nezdají tak špinaví, jako kdysi.

Teď už si budu dávat pozor na jazyk, tvrdí Škárka

Jaroslav Škárka, který ze Věci veřejné kandiduje jako lídr v Plzeňském kraji, na svém blogu kdysi napsal, že píše o věcech, do kterých se jiní politici obvykle nepouštějí. Příklad? „Do tramvaje nastoupím opravdu jenom tehdy, když není zbytí, protože špinavé sedačky, upatlaná madla, ukrajinští dělníci ve špinavých montérkách, kteří se na mě lepí ze všech stran, a smradlaví spící bezdomovci nejsou pro mě lákadla ve prospěch městské dopravy."

Jinde pak uvedl, že extremismus pramení z toho, že se neřeší problém s "nepřizpůsobivými lidmi". A pak následovaly další slova o zfetovaných squaterech, které by se daly hodnotit jako extremistické.

„Já si nemyslím, že bych byl nějakou drsnější tváří naší strany. Já se jen věnuji dlouhodobě problematice dodržování zákonů," uvedl ale teď Škárka v rozhovoru pro iDnes.cz

O výrocích, kde kdysi hovořil o ukrajinských dělnících, nyní tvrdí, že je to rok starý výrok. „Navíc byl naprosto vytržen z kontextu a došlo k nepochopení. Já v žádném případě nemám žádný negativní postoj k žádné skupině obyvatel a chtěl jsem jen kritizovat poměry v městské hromadné dopravě. Možná jsem použil expresivnější výrazy, než je obvyklé. Jednoznačně je škoda, že v tom média hledala jiný smysl, než to mělo. Já si myslím, že městská doprava v Praze je velmi špatná, ať už se týká kvality nebo čistoty," řekl.

Ghetta jsou spíše neštěstím

K několika svým někdejším slovům o Chánově, kde hovoří o ghettech, které se za obecní peníze neustále opravují, pak zmínil: Já si naopak myslím, že takováto ghetta jsou velkým neštěstím pro samotné Romy. I pro ně to musí být deprimující být takhle izolováni. Já jsem týden bydlel v Janově. A mě mrzí, že sociální situace, ve které se Romové ocitnou, zneužívají realitní kanceláře. Zaplatí za Romy dluh v lukrativním bytě a nabídnou jim byt v Janově. To je těžké zneužívání jejich sociální situace a rozhodně to není řešení."

Škárka dále pro iDnes.cz uvedl, že by rád byl třeba ve výboru pro lidská práva. „U nás je velký problém v tom, že tyhle otázky jsou natolik citlivé, že je nikdo neřeší, protože se bojí, že bude okamžitě nařčen z nějaké nesnášenlivosti a to je bohužel podhoubí pro extremistické strany."

Také chce, abychom se na problematiku menšin dívali bez emocí. „Jsem odpůrcem pozitivní diskriminace. Neřeší problém, ale jen následky. Pozitivní diskriminace podněcuje k rasismu, aspoň k tomu skrytému, protože si lidé začnou závidět," doplnil s tím, že tuto otázku - dle jeho mínění - řešil ministr pro lidská práva Michael Kocáb špatně.

„Dělal tu chybu, že nedokázal nahlédnout do podstaty problému a řešil je populisticky. Mě na něm mrzelo, že se nedokázal nastěhovat do Janova," dodal.

Nakonec místopředseda Věcí veřejných pro iDnes slíbil, že nyní už nebude tak expresivní a dá si pozor na jazyk. „Teď už budu víc vážit slova," srhnul v jedné větě.

Čtěte také:
Z MHD by měli zmizet špinaví dělníci a bezdomovci, míní Škárka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…