Chceme deficit rozpočtu nula, tvrdí Paroubek

17.05.2010 9:15

Jiří Paroubek je toho názoru, že Česko v příštích letech by mělo dospět k nulovému rozpočtovému schodku. „Myslím, že je to reálné někdy v roce 2018,“ podotkl Praoubek v rozhovoru pro deník E15.

Chceme deficit rozpočtu nula, tvrdí Paroubek

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek je přesvědčen o tom, že ČSSD bude schopná sestavit vládu. Pokud by se mu to povedlo, pak by rád nasměroval růst české ekonomiky tak, aby deficit byl nejen pod tři procenta hrubého domácího produktu, ale i nula.

„Chceme na tom pracovat. Myslím, že je to reálné někdy v roce 2018," uvedl Paroubek pro E15. Umí si prý také představit, že ekonomika bude mít v době hospodářského růstu přebytky.  

„Vycházíme z propočtů, že v příštích čtyřech letech bude průměrný růst dvě procenta. To by znamenalo zvýšení daňových příjmů v těchto čtyřech letech asi o tři sta miliard korun. Pokud by byl růst tři procenta, tak už to bude 450 miliard korun. Také počítáme se zapojením dividendy ČEZ a s úsporami na chodu státu," podotkl dále.

Nejmenší problém mají země s nejvyššími daněmi

Deficit chce ČSSD snižovat mimo jiné tím, že zvýší daně. Připouští ale vůbec lídr ČSSD to, že zvyšováním daní pro podniky se může na druhou stranu oslabit hospodářský růst a nakonec se na daních vybere méně?„Já si to nemyslím. Na západ od nás mají podniky vyšší daně než ty české," řekl dále pro deník a nabídl i vysvětlení: „Ukazuje se, že nejmenší problémy v nynější krizi mají země s nejvyšší složenou daňovou kvótou - skandinávské země. Nemyslím si, že správnou cestou je snižování daní a odvodů hlava nehlava."

E15 ale v této souvislosti podotkl, že do budoucna je nutné počítat s vysokými výdaji na reformu penzijního systému nebo zdravotnictví...

„Záleží na tom, na co ty výdaje budou. Určitě nechceme jít cestou opt-outů, privatizace části peněz na důchodovém účtu, jak o tom hovoří pravice. Všechny tři pravicové strany, které se chtějí dostat do Poslanecké sněmovny, a otevřeně zejména TOP 09 a Věci veřejné, hovoří o čtyřech procentech - to znamená asi o padesáti miliardách korun, které by přešly do státních nebo soukromých penzijních fondů. Tyto peníze by byly vypláceny až po dvaceti letech. Ale těch padesát miliard by někde chybělo. Nevidím zdroj, který by je mohl nahradit. Buď se o tu částku sníží důchody, což asi nikdo ani z pravice nechce, nebo se zvýší schodek státního rozpočtu. Anebo se zvýší sociální pojistné. To také nikdo nechce," zmínil dále lídr ČSSD.

Malé středopravicové strany se nechají rády přesvědčit

Pokud, ČSSD vyhraje volby, s kým by ale šla do koalice, když nechce ani velkou koalici s ODS a ani spolupráci na vládní úrovni s komunisty?

„Pokud sociální demokracie vyhraje volby a vznikne tu podobná situace na celostátní úrovni, jako byla po krajských volbách, budeme si moci vybrat. Malé středopravé strany se nechají rády přesvědčit, aby šly do koalice, byť dneska říkají něco úplně jiného. Pak budou chtít zachránit zemi před levicovým nebezpečím a já nevím před čím vším. Určitě si důvody najdou," dodal předseda ČSSD s tím, že koalici by bylo možné sestavit s lidovci, pokud se dostanou do sněmovny, a je přesvědčen i o tom, že ani se zelenými by nebyl problém.

Čtěte také:
Kalousek s knížetem se neshodli. Vládnout s ČSSD, nebo ne?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Pane ministře Válku, nechte nás žít

11:51 Zeman (PRO): Pane ministře Válku, nechte nás žít

Pan ministr Válek má novou iniciativu. Zdražit spotřební (nebo jinak nazvanou) daní sladké nápoje. J…