Filosof Bělohradský zdůvodňuje, proč je třeba volit levici

19.05.2010 10:32

Čtyři hlavní důvody, proč volit levici, uvádí v článku pro deník Právo filosof Bělohradský, podle něhož se současná volební kampaň v Česku proměnila v honičku na levici.

Filosof Bělohradský zdůvodňuje, proč je třeba volit levici

Změna ve společnosti není hrozbou zvnějšku systému, ale je v něm zabudována jako legitimní požadavek občanů, výsledek svobodné kritiky jeho fungování. Demokracie předpokládá silnou skupinu lidí, která se přesouvá tam, kde je v dané situaci větší naděje na potřebné změny. „Současná situace v Česku se ale proměnila v honičku na levici, která je zatlačována do kouta společnosti a tam kamenována jako nedemokratická," píše ve své úvaze pro deník Právo filosof a sociolog Václav Bělohradský.

Za nejdůležitější motiv, proč volit levici, považuje důvod sociální. „Mám na mysli nutnost klást co nejrozhodnější odpor ničení základního předpokladu fungování demokracie - sociální rovnosti, vyprázdnění práv pracujících, oslabení regulace kapitálu a ochrany životního prostředí," vysvětluje Bělohradský, který vyjmenovává i důvody zahraničně-politické, mediální a kulturní pro volbu levice.

Synonymem politické hlouposti je radarová častuška Parkanové

Filosof žasne nad výroky režiséra klipu Přemluv bábu! Petra Zelenky, že českou levici reprezentují hloupí politici, kteří se nedokážou zorientovat ve světě, který je takhle složitý. Pro Bělohradského je naopak synonymem politické hlouposti radarová častuška ministryně Parkanové (dnes kandiduje za TOP 09) a celá bushovská klika v Česku zosobněná v jeho očích Alexandrem Vondrou.

Jádrem volební strategie pravice je podle Bělohradského strašení „cestou do Řecka". „Myslím, že ani český pravicový volič není tak hloupý, aby neviděl, že například obrovské sumy, které čeští občané zaplatili za chybnou privatizaci bank, či ještě větší sumy, které dnes platí občané USA a EU za nezodpovědnou pravicovou politiku deregulace bankovního sektoru, nelze svalovat na populistické sliby levice," domnívá se sociolog, který žije od roku 1970 v Itálii, ale od roku 1989 publikuje i v Česku.

Česko je vnímáno jako protievropské, protiruské i protiobamovské

Brutalita pravicového diskurzu je podle něj často zakamuflovaná, jako na tomto plakátu TOP 09: Nemocní se chtějí vyléčit, ne ušetřit! Přeloženo z volební řeči do češtiny: Když jde lidem o zdraví, zaplatí rádi, peníze nějak seženou! „Brutální pravicový diskurz bourá sociální předpoklady demokracie, proto kdo dnes volí levici, nevolí jen sociální demokracii, ale demokracii," přesvědčuje v článku pro deník Právo filosof Bělohradský.

Zahraničně-politickým důvodem pro volbu levice je podle sociologa panatlantismus a odpor ke sjednocené Evropě v podání pravice. „Česko je vnímáno jako podezřele protievropské, naivně protiruské a nyní i protiobamovské. Kdo volí levici, posiluje naději, že se nám podaří skoncovat s tímto groteskně nehistorickým postojem ´věčných obětí Ruska´ a také s pravicovým antieuropeismem," soudí Bělohradský.

Démonizace politických lídrů je nebezpečnější než lídři sami

Mediální důvod spočívá v démonizaci politických lídrů a je důkazem špatně fungující mediální scény a je vždy nebezpečnější než ti lídři sami. „Hlas pro levici tuto situaci nezvrátí, ale snad alespoň ukáže, že lidé nejsou tak snadno manipulovatelní, jak mediální stratégové věří," doufá Bělohradský.

Kulturní důvod pro volbu levice odvíjí filosof od toho, že česká pravice nemůže současné společnosti rozumět, protože si předem orazítkovala každou kritiku jako levicovou, a proto i potenciálně zločinnou. V tomto smyslu zaměńuje politickou kulturu za kulturu policejní. „Hlas daný levici nás od policejního pojetí minulosti neosvobodí, ale snad je alespoň zpochybní a otevře nám tak oči pro neprůhlednou a vše pronikající zločinnost systému globálního kapitalismu," uzavírá úvahu pro deník Právo Bělohradský.

Související:

Programovou konferenci ČSSD zakončila znělka ze seriálu Sanitka

Moravec nás nepozval, stěžují si lídři menších stran

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…