"Čištění chléva" Šebestou Gandalovič považuje za čistky

19.05.2010 15:18

Petr Gandalovič si myslí, že vláda Jana Fischera šla daleko za rámec svého mandátu, když měnila náměstky a další úředníky na ministerstvech. Gandalovič to řekl v rozhovoru pro Rádio Česko.

"Čištění chléva" Šebestou Gandalovič považuje za čistky

Někdejší předseda ODS Mirek Topolánek při svém nástupu do funkce premiéra v roce 2006 sliboval "noc dlouhých nožů" na státních úřadech. I když se Topolánkova slova místopředsedovi občanských demokratů Petru Gandalovičovi nikdy moc nelíbila - podle něj šlo o silné a expresivní výrazy - přesto se nakonec na ministerstvech ve velkém nevyhazovalo.

Když například Gandalovič přebíral ministerstvo zemědělství po předchůdci ze sociálně demokratické vlády, tak až do loňského roku prý zůstalo v resortu vše při starém.

„My jsme žádné personální čistky na ministerstvu zemědělství nedělali. Za doby mého působení v resortu zůstali všichni odborníci, kteří tam byli za dob mých předchůdců. Naopak bych se nedopočítal toho, kolik lidí muselo z ministerstva odejít za poslední rok, za vlády Jana Fischera," dloubnul si do úřednické vlády místopředseda ODS.

„Tato vláda na takové změny neměla vůbec mandát. Měla tu káru táhnout dál bez toho, aniž by do toho vnášela vlastní preference a vztahy. Tady vláda Jana Fischera šla daleko za rámec svého mandátu," dodal k tomu Gandalovič.

Doplnil, že nechce ale nikomu dnes slibovat, že se vrátí do svého úřadu zpátky. „Nebudu teď předjímat, co by bylo dobré dělat. Bavit se nyní o tom, jak to bude vypadat za pár týdnů či měsíců na ministerstvech, je nesmysl," uzavřel Gandalovič.

Z resortu už odešlo 25 lidí

Od nástupu ministra Jakuba Šebesty, nominovaného do funkce ministra zemědělství sociální demokracií, odešlo nebo bylo odvoláno 25 úředníků resortu. Mezi nimi i klíčové postavy jako náměstci ministra či ředitelé úřadů spadajících pod resort.

Šebesta například loni odvolal z funkce ekonomického náměstka resortu zemědělství Petra Kušnierze. „Ministr Šebesta dospěl k tomuto rozhodnutí na základě nekompetentních manažerských kroků bývalého náměstka a vzhledem k tomu, že neposkytoval součinnost vedení ministerstva, zejména při přípravě rozpočtu na příští rok," zdůvodnilo to tehdy tiskové oddělení resortu financí.

Důvody mu nikdo nesdělil

Loni v červenci pak Šebesta odvolal z funkce ředitele svého kabinetu Jana Roučka a ředitele referátu technické bezpečnosti Jiřího Dolejše. Rouček prý s odvoláním počítal, důvod mu ale nikdo nesdělil.

Loni v říjnu Šebesta také odvolal ředitele Ústředního pozemkového úřadu Jaroslava Vítka. Vítkovo odvolání zdůvodnil jeho manažerským selháním. V listopadu ministr odvolal ředitele Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jaroslava Dražana.

Letos zbavil funkce ředitele Odboru zakladatelské činnosti ministerstva zemědělství Jana Ludvíka.  

Už loni Šebestův předchůdce Gandalovič (ODS) označil personální změny v resortu za "typicky mocenské převzetí". Šebesta naopak své kroky zdůvodňoval „čištěním chléva" .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …