Kdo je nejbohatší z lídrů stran? Vede Schwarzenberg, následuje John

20.05.2010 11:42

Jak jsou na tom finančně lídři stran, které mají šanci se za deset dní dostat do Poslanecké sněmovny? Nejlépe si stojí Karel Schwarzenberg, nejméně má našetřeno Ondřej Liška.

Kdo je nejbohatší z lídrů stran? Vede Schwarzenberg, následuje John

Finanční situaci šéfů všech největších politických stran se pokusila zmapovat on-line verze časopisu Týden. Předseda TOP 09 v žebříčku jasně vede. Vlastní desítky nemovitostí, hektary pozemků v Česku i v Rakousku. Jelikož v minulosti investoval do oprav svých staveb, splácí nyní měsíčně téměř sto dvacet tisíc korun. Co se vozů týče, je Schwarzenberg skromný: vystačí si s jednou Škodou Superb.

Druhou příčku obsadil Radek John z Věcí veřejných. Má dědický podíl na chatě na Slapech a domě v Prachaticích. Se svojí manželkou vlastní dům v Senohrabech, několik bytů po Praze a také vinný sklípek na jihu Moravy. Jeho příjmy dále zvyšují autorské honoráře a tantiémy za knihy i filmy.

Zeman: Psaním knih jsem vydělal tři miliony.

O třetí místo se dělí šéf KDU-ČSL, Cyril Svoboda, a předseda Strany práv občanů - Zemanovců, Miloš Zeman. Svoboda před několika lety řekl, že jeho rodina má uloženo v investičních podílových soudech 4,5 milionu korun. Zeman pro změnu přiznal příjmy z autorské činnosti: „Z psaní knih jsem nastřádal tři miliony korun, jež teď používáme na vzdělání dcery." U obou nejsou přesnější úspory známé.

Pátá pozice patří Jiřímu Paroubkovi. Podle slov šéfa ČSSD činí jeho našetřené peníze necelý milion. Po rodičích zdědil chatu ve Vraném nad Vltavou, vlastní také družstevní byt v Praze.

Nečas má statisíce, Liška nic 

Za Paroubkem se umístil Petr Nečas. Přesnou výši úspor nikde neuvádí: „Na účtu mám řádově několik set tisíc," vyjádřil se pro on-line deník Týden. S rodinou obývá družstevní byt v Rožnově pod Radhoštěm, vozí se ve Škodě Fabii.

Sedmou příčku obsadil Vojtěch Filip. Šéf komunistů přiznal úspory ve výši trojnásobku svého platu, tedy částky kolem sto dvaceti tisíc korun. Také Filip vlastní Škodu Fabii.

Poslední místo zbylo na nejmladšího z šéfů, Ondřeje Lišku. Předseda zelených otevřeně řekl, že žádné úspory nemá. Je vlastníkem bytu v Brně a chalupy na Vysočině. Jezdí ojetým Renaultem Meganem.

FOTO: cnb.cz

Čtěte také:
Nejbohatší Češi by na volební vítězství doplatili. Dvakrát

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: apo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…