Začíná desetidenní lhůta pro zpochybnění voleb

02.06.2010 8:38

Desetidenní lhůta, v níž lidé mohou zpochybnit výsledky voleb do Poslanecké sněmovny, začíná ve středu a skončí v pátek 11. června.

Začíná desetidenní lhůta pro zpochybnění voleb

Nejvyšší správní soud přitom již obdržel několik stížnost. Stalo se tak ještě před začátkem lhůty. Jak uvádí ČTK,  počet ani obsah stížností však soud zatím nezveřejnil.

S čím se mohou strany, ale i jednotlivci na soud obrátit? Například s návrhem zneplatnit volbu třeba jen jednoho poslance, pokud byl podle jejich názoru výsledek hlasování ovlivněn porušením volebního zákona. Z kandidujících stran ani jedna zatím neoznámila, že by takové úmysly měla.

Volebními stížnostmi se bude zabývat speciální sedmičlenný senát, na jejich projednání má 20 dní. Musí tak rozhodnout nejpozději do začátku července.

Po minulých volbách před čtyřmi lety, které sněmovnu rozdělily na dva stejně silné tábory, se Nejvyšší správní soud musel zabývat 70 stížnostmi. Bylo jich nejvíce od roku 1989. Žádnému ze stěžovatelů ale nevyhověl, zjištěná pochybení totiž podle soudců nemohla výsledek sněmovních voleb ovlivnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…