Povodně opět udeřily. Tři oběti na Moravě. Velká voda se čeká v Čechách

02.06.2010 19:19

Během středy si povodně vyžádaly tři oběti - dvě na Zlínsku a jednu v Brně. V Jihomoravském a Zlínském kraji byl vyhlášen stav nebezpečí.

Povodně opět udeřily. Tři oběti na Moravě. Velká voda se čeká v Čechách

Moravu ve středu opět sužovaly deště a záplavy v okolí rozvodněných toků. Vyžádaly si tři oběti - dvě na Zlínsku a jednu v Brně. V Jihomoravském a Zlínském kraji byl vyhlášen stav nebezpečí.

Ten má umožnit lepší koordinaci záchranných složek. Stav nebezpečí platí také na devatenácti místech Moravskoslezského kraje, kde dosud likvidují následky květnových dešťů a kde na zhruba 80 místech hrozí sesuvy podmáčené půdy.

Na řadě míst Moravy platí třetí stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Odpoledne se sice v některých místech situace začala uklidňovat, protože přestalo pršet, znovu tam ale mají hladiny řek stoupnout ve čtvrtek a v noci na pátek.

Odpoledne se začaly vydatné srážky přesunovat do Čech, hladiny řek stouply na Vysočině a na Pardubicku, kde Novohradka v Luži na Chrudimsku dosáhla třetího stupně a v regionu hrozí záplavy. Rozvodnily se i řeky v Plzeňském a Jihočeském kraji.

Další tři oběti

Na Moravě si velká voda vyžádala tři oběti. Střet s nákladním autem nepřežil už ráno ve Zlíně devatenáctiletý řidič osobního auta - vlivem rychlé jízdy a zřejmě i aquaplaningu při projíždění vodou tekoucí po silnici vjel do protisměru pod kola nákladního vozu.

V řece Dřevnici v části Zlína Lužkovice byl odpoledne po opadnutí vody nalezen utopený muž. Mrtvolu muže našli hasiči i v potoce v Divišově čtvrti pod brněnským sídlištěm Lesná, patrně jej strhl proud vody. Další mrtvolu muže objevili také v domku v Louce na Hodonínsku na jižní Moravě, který ohrožovala voda, ale jeho smrt se záplavami zřejmě nesouvisí.

Ve Zlínském kraji byla odpoledne vážná situace na Kroměřížsku, kde rozvodněný potok Kotojedka spolu s vodou z polí zaplavil část obce Zdounky. Evakuováno tam muselo být 17 lidí včetně jednoho dítěte a tří seniorů. Naopak na Zlínsku a Vsetínsku se situace s klesající hladinou toků uklidnila. Třetí stupeň v regionu trvá na Bystřici u přehrady Bystřička, na Moravě v Otrokovicích a ve Spytihněvi na Zlínsku.

V Jihomoravském kraji byl vyhlášen desetidenní stav nebezpečí v lokalitách Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou, Kyjov, Bučovice, Slavkov u Brna, Šlapanice a Židlochovice. Třetí stupeň platil odpoledne ve Strážnici na řekách Veličce a Moravě, dále v Lanžhotě na Moravě a v Brankovicích na Litavě.

Povodňová situace v kraji se v průběhu dne zhoršovala, protože kvůli předchozím dešťům nebyla země už schopná nasávat vodu. Podle hejtmana Michala Haška ale zatím nehrozí, že voda masivněji zasáhne hustěji obydlená území kraje. Extrémní stav ohrožení zaznamenal hydrometeorlogové na Litavě v Brankovicích na Vyškovsku.

V Moravskoslezském kraji platil po poledni třetí povodňový stupeň na pěti místech, mimo jiné na Odře v Ostravě-Koblově a Hvozdnici v Oticích na Opavsku. V Ostravě-Porubě byly kvůli přívalům deště a stoupajícím hladinám preventivně evakuovány děti z mateřské školy. Přes 70 lidí bylo kvůli rozvodněnému toku evakuováno ve Stěbořicích na Opavsku.

Vydatné deště zvedly hladiny řek rovněž v Olomouckém kraji, kde platil třetí stupeň na Bečvě v Teplicích nad Bečvou a Přerově a říčce Moštěnce v Prusích, části Beňova na Přerovsku. Nejhorší situace je na Přerovsku, kde už květnové záplavy postihly desítky.

Na celé Moravě silničáři kvůli záplavám a dešťům zcela uzavřeli 25 úseků silnic především nižších tříd. Menší škody páchá zatím voda na železnici,kde byl provoz omezen na třech místech. Jediným úsekem, který musel být zcela uzavřen, byla trať mezi Opavou a ostravským Svinovem, kde voda poškodila zabezpečovací zařízení. Provoz tam byl částečně omezen kolem 14:00.

Zvýšení hladin hrozí i v Čechách

V průběhu dne se na příval vody začaly chystat regiony v Česku. Meteorologové například předpovídají, že na Šumavě by mělo spadnout až 60 litrů vody na metr čtvereční. Mají stoupat především hladiny Vltavy, Labe, Berounky, Malše, Blanice a Otavy.

Více k tématu čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…