Jméno nového ředitele galerie nezveřejněno: Vybere jej až nový ministr

03.06.2010 16:53

Ministr kultury Václav Riedlbauch nechá výběr ředitele Národní galerie (NG) na svém nástupci. Rozhodl se tak během čtvrtka.

Jméno nového ředitele galerie nezveřejněno: Vybere jej až nový ministr

Mnoho povyku pro nic. Tak by se daly charakterizovat tanečky okolo nového ředitele Národní galerie. Současný ředitel galerie Milan Knížák už na začátku roku oznámil, že by chtěl galerii opustit, ovšem až koncem příštího roku. Zdálo se tedy, že je mnoho času na výběr nového ředitele. Jenže nebylo.

Ministerstvo kultury totiž už letos v únoru vyhlásilo výběrové řízení. Prý aby byl čas na to, vybrat Knížákova následovníka. V souvislosti s tím se začalo spekulovat o tom, že ministr Riedlbauch chce Knížáka z čela NG odvolat dříve. To ale ministr popíral.

V minulých týdnech si Riedlebauch vybral z několika kandidátů tři osobnosti, které podle něj splňují všechny předpoklady šéfa galerie. Jde o bývalého ředitele Sbírky starého umění NG Jiřího Fajta, současného šéfa Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela. A z těchto tří měl dnes Riedlebauch oznámit toho, kdo nakonec bude jmenován. Ale rozmyslel si to.

„Rozhodl jsem se tak po dohodě s premiérem Janem Fischerem," oznámil ve čtvrtek odpoledne překvapivě ministr. Fischer prý ministrům doporučil nedělat v této době žádné závažné kroky.

Tři kandidáty, kteří se dostali do závěrečného kola výběrového řízení, tak prý nechá „na pospas" novému šéfovi resortu kultury.

Související:

Knížák: Mám pocit, že jsem pořád nepřítel státu

Knížák: Riedlbauch mne ještě o schůzku nepožádal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…