Poslanecký dorost se už zabydluje. Pokud čas a studium dovolí

07.06.2010 15:09

Razantní obměna sněmovny vynesla do poslaneckých lavic spoustu neokoukaných tváří. Zatímco dva z námi oslovených už mají úvodní oficiality za sebou, na komunistickou poslankyni to teprve čeká.

Poslanecký dorost se už zabydluje. Pokud čas a studium dovolí

Svého angažmá ve sněmovně se nemohl dočkat poslanec za Věci veřejné Viktor Paggio, a tak už má za sebou všechny úvodní oficiality. „Dostali jsme uvítací balíček, v němž bylo vše potřebné. Teď už to je hlavně o studiu," říká k materiálům, které obdržel, osmadvacetiletý vystudovaný politolog. Prostředí pro něj úplně cizí není, protože ve Sněmovně byl v dobách studia často na přednáškách.

Paggio už má jasno, kdo bude pro něj v nové funkci pravou rukou. „Asistenta už mám, i když zatím to ještě není oficiální. Mám vytipovanou spolupracovnici z Jihočeského kraje, která mi hodně pomohla při kampani," svěřil se pro ParlamentníListy.cz poslanec za Věci veřejné.

Možné komolení předpovídali už v České televizi u Moravce

Pobavilo ho, když mu na recepci zkomolili jméno a oslovili ho „panem Piaggio". „Teď se u nás začíná dařit skútrům Piaggio a už u pana Moravce v České televizi padlo, že mé jméno budou podle této značky lidé často komolit," usmívá se Paggio, kterého spletení nijak neurazilo, protože je zvyklý, že ho lidé oslovují i jako Pažouta.

Plnou hlavu blížících se státnic na Dopravní fakultě má místo svého angažmá ve Sněmovně pětadvacetiletá poslankyně KSČM Květa Končická. „Učím se a mám strašně málo času, takže za sebou ještě žádné oficiality nemám. Ve sněmovně jsem se byla podívat jen o víkendu, takže mě všechny procedury teprve čekají," svěřuje se pro ParlamentníListy.cz Končická mezi biflováním.

Do sněmovny až jak učení a čas dovolí

Nestihla si zatím tedy ani vyřídit vstupní kartu, která by jí umožnila pohyb po sněmovně. To by měla napravit tento čtvrtek, ale jistě to tvrdit nemůže. „Jak dovolí čas a učení," povzdychne si. O asistentech zatím jasno nemá, zatím tuhle otázku řešila vzhledem k nedostatku času jen po telefonu. Prozradila jen, že by jedním z jejich asistentů měl být bývalý poslanec za Pardubický kraj Václav Snopek.

Dalším z nováčků je třiadvacetiletý sociální demokrat Adam Rykala. Ten už si vše potřebné zařídil a uvítání ho docela překvapilo. „Stačilo nahlásit jméno a mohl jsem se volně pohybovat. Ani jsem nemusel procházet přes detektor kovů. Měli tam fotky všech zvolených poslanců, tak šlo všechno hladce," libuje si Rykala.

Úředníci jsou pomalejší, než jsem zvyklý z Ostravy

O hlavním asistentovi má jasno. Měl by se jím stát Aleš Boháč z ostravských Mladých sociálních demokratů. K Ostravě teď směřují i nejbližší Rykalovy úkoly, protože chce co nejdříve otevřít poslaneckou kancelář, aby byl regionu Ostrava-jih co nejdříve k dispozici.

Své budoucí působiště už si pořádně prošel, aby si zapamatoval, jak se těmi všemi chodbami dostane ze sálu do kanceláře, a aby nebloudil, až se sněmovna sejde a začne pracovat. Má za sebou i první setkání se zaměstnanci. „Trochu se mi zdálo, že jsou úředníci pomalejší, než jsem zvyklý z Ostravy, ale jsou ochotní a milí," dodává Rykala pro ParlamentníListy.cz.

Související:

Rudá kráska ve sněmovně: Jsem nadšená, že se mi to povedlo 

Rykala (ČSSD): Děkuji vám všem, kteří jste sociální demokracii podpořili

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…