Bártu straší Řebíčkův přízrak, žádá zrušení akcií na doručitele

08.06.2010 13:02

Boj s korupcí, nebo status vlastní firmy? Vlivný vyjednávač VV o vládní koalici Bárta trvá na zrušení akcií na doručitele, přestože tuto formu využívá jeho společnost.

Bártu straší Řebíčkův přízrak, žádá zrušení akcií na doručitele

Podnikatel a někdejší šéf bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta prožívá podle Aktuálně.cz osobní dilema při vyjednávání o nové vládní koalici. Šedá eminence Věcí veřejných žádá, aby příští vláda zrušila akcie na doručitele. Tedy formu, kterou využívá také jeho společnost. I když se ODS i TOP 09 staví k tomuto kroku rezervovaně, Bárta nemá na výběr, protože tento požadavek sloužil i jako vývěsní štít proklamovaného boje s korupcí.

Navíc je pravděpodobné jeho angažmá ve vládě a pak by mohl být srovnáván s exministrem Řebíčkem, jenž tvrdil, že akcie Viamontu před nástupem do funkce prodal. Nikdo mu to vyvrátit nemohl, protože firma má akcie na doručitele, a tak se o enormním nárůstu zakázek pro firmu během jeho působení v úřadě mohlo jen spekulovat.

Příkladem jít nechce, změna se musí týkat všech

Bárta navzdory proklamovanému boji s korupcí nechce jít příkladem a změnit status ABL na jinou formu, třeba na s.r.o. nebo akciovou společnost s akciemi na jméno. Pokud se má jeho firma akcií na doručitele vzdát, měli by to prý udělat všichni. S Řebíčkem ho prý nelze srovnávat. „V porovnání s případem Viamont tu je rozdíl, že Věci veřejné chtějí akcie na doručitele zrušit" vysvětluje pro Aktuálně.cz Bárta. Nezbývá mu tedy než zrušení skutečně prosadit.

Loňská studie OECD Tax Co-operation uvádí, že akcie na doručitele (baerer shares) jsou jedním z hlavních rizik, která otevírají prostor k praní špinavých peněz. Ministrovi tak může patřit firma, které ministerstvo přiděluje veřejné zakázky, totéž platí pro hejtmany, starosty a další zaměstnance veřejné správy. „Listinné akcie na doručitele umožňují, aby byl vlastníkem české firmy Usáma bin Ládin, a nikdo se to nedozví," upozorňuje v nadsázce bývalý ministr a bojovník za průhlednost finančních trhů Tomáš Ježek.

Česko je na úrovni Anguilly a Marshallových ostrovů

OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) eviduje poměry většiny zemí, kde se s akciemi obchoduje. Žádá příslušné vlády, aby akcie na doručitele buď zrušily, anebo registrovaly jejich vlastníky. V Evropě jsou nejliberálnější Lichtenštejnsko a Nizozemsko, ale i v těchto zemích mají firmy povinnost vést evidenci, kdo akcie vlastní a jak se s nimi obchodovalo. Tyto údaje si od nich může vyžádat policejní vyšetřovatel.

Česká republika umožňuje sice akcionářům, aby vlastnictví akcií registrovali v obchodním rejstříku, není to ale povinnost. „Informace o majitelích akcií na doručitele mohou být v některých případech nedostupné," potvrzují experti OECD. Stejně jsou hodnoceny už jen Anguilla, Guatemala, Marshallovy ostrovy a Nauru. Z této výjimečné pozice by se Česko dostalo, kdyby akcie na doručitele zrušilo, anebo kdyby zavedlo registraci jejich majitelů.

Související:

Pro Věci veřejné je protikorupční balíček zásadní, tvrdí vlivný Bárta 

Urban (ČSSD): ODS nechápe, jak je agent provokatér nutný 

Foto: Hans Štembera



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…