Rozvoj zdravotnictví chceme. Jak to udělat, zatím nevíme, říká „trojkoalice“

08.06.2010 15:13

Zdravotnictví mělo být v úterý hlavním středobodem jednání mezi vyjednavači rodící se koalice. Jenže nebylo - poplatky, standardy zdravotní péče či regulace počtu zdravotních pojišťoven strany odsunuly na pozdější dobu.

Rozvoj zdravotnictví chceme. Jak to udělat, zatím nevíme, říká „trojkoalice“

Dnes se zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných pouze shodli na tom, že chtějí budovat zdravotnictví nezadlužené, modernizované a rozvíjející se.

"Shodli jsme se, že není zájem zdravotnictví omezovat a utlumit, ale naopak že budeme přemýšlet o reformě tak, aby mělo šanci se rozvíjet a získávat více zdrojů," řekl po jednání pro ČTK senátor a exministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek.

TOP 09, ODS a Věci veřejné podle Julínkových slov sestaví konkrétní dohodu o rozvoji zdravotnictví. Ta má být součástí vládního prohlášení společné vlády. Jenže jak z dnešní schůzky vyplývá, dohoda se bude teprve rodit a to na dalších setkáních příští týden v úterý a ve čtvrtek.    

Opráším svou reformu. ale je v ní ďábel

Julínek ale připomněl, že zřejmě využije své reformní návrhy, které připravil ještě jako ministr. "Jsou to záležitosti, které se skrývají pod slovem modernizace veřejného zdravotního pojištění, ďábel ale je v detailu, je potřeba se dohodnout, co dál," poznamenal.
    

Shoda podle exministra zdravotnictví dnes byla v tom, že Česko si zachová široký solidární systém veřejného zdravotního pojištění. "Nikdo určitě nemá tendenci měnit ho na státní systém. Další jednání ukážou, jak je míněna modernizace a reformy. Vše se točí kolem nároku na bezplatnou péči, je to alfa a omega rozvoje a garance finanční udržitelnosti," zdůraznil.
    

Chtějí mluvit stejnou řečí 

Co se týče debaty o standardu a nadstandardu, dostala se prý zatím jen k tomu, že si členové týmu vyjasnili terminologii, aby "mluvili stejnou řečí". Nehovořili o možné úpravě regulačních poplatků. Pokud ale někdo přijde s jiným jednoduchým řešením regulací, nebude údajně Julínek na poplatcích trvat. Zatím ale nikdo takový koncept podle něj nepřipravil.     

Bývalý první náměstek na ministerstvu zdravotnictví a nyní poslanec za ODS Marek Šnajdr navíc dodal, že se vyjednavači dohodli „na pilíři, že všechny návrhy a změny budou poměřovat tím, jestli směřují k ekonomické stabilizaci nebo naopak."

Také čtěte:

Julínek: Na ministra jsem připraven. Ale koalice musí držet slovo

Koaliční jednání ODS, TOP 09 a VV probíhají bez problémů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…