Vitula: Na dvacetitisícové školné si vyděláte za léto

08.06.2010 23:10

Školné maximálně 10 tisíc za semestr, tedy maximálně 20 tisíc za rok. To je suma, na které se shodují koaliční partneři budoucí vlády ODS, TOP 09 a VV. Výrazně se však rozchází v tom, zda má jít o školné odložené či placené přímo při studiu.

Vitula: Na dvacetitisícové školné si vyděláte za léto

Hosty pořadu Události, komentáře byli vyjednavači budoucí vlády pro oblast školství Jan Vitula (TOP09) a Josef Dobeš (VV). Strany se shodují na nutnosti zavedení školného, přičemž hovoří maximálně o částce zhruba deseti tisíc korun za semestr. Spor vedou o to, zda to bude školné odložené, jak požadují VV nebo přímé školné, jak to prosazuje TOP 09.

Školné je motivační

Jedním z cílů školného je podle Vituly zvýšení studijního úsilí studentů, ovšem zároveň má být spuštěn systém půjček a stipendií. „Přímé školné zajistí, že škola obdrží peníze hned, tyto peníze si student může vydělat na brigádě o prázdninách," řekl Vitula. Redaktor ČT mu oponoval, že průměrný plat v ČR je něco přes 20 tisíc korun měsíčně hrubého, takže vydělat si na školné nemusí být tak snadné. Vitula oponoval, že např. sběrem jahod v Británii si student může vydělat i dvojnásobek.

Za námi stojí i dominantní strana

Dobeš s Vitulou výrazně nesouhlasil. „S ODS se shodujeme v tom, že je třeba zavést odložené školné, protože při přímé platbě dojde k diskriminaci sociálně slabších, ale nadaných studentů," oponoval Dobeš. Dodal, že odložené školné bude v budoucnu přijatelnější i pro sociální demokraty. Věci veřejné tak chtějí předejít tomu, aby sociální demokraté v budoucnu školné zrušili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…