Úspěch přitahuje, před branami TOP 09 a VV stojí fronty. Exkomunisty nechtějí

09.06.2010 8:17

TOP 09 a Věci veřejné po úspěšných volbách přitahují nové zájemce o členství. Každý týden se o vstup přihlásí zhruba stovka uchazečů. Strany ale přistupují k přijímání s opatrností.

Úspěch přitahuje, před branami TOP 09 a VV stojí fronty. Exkomunisty nechtějí

Téměř stoprocentní přírůstek hlásí strana TOP 09. „Týden po volbách jich přibylo okolo stovky. A to jsou jen čísla z Prahy a středních Čech," řekl deníku Právo mluvčí TOP 09 Jan Jakob.

Šéf poslanců Věcí veřejných Josef Dobeš sdělil, že se zájem o členství v jeho straně zvedl o polovinu. Každý týden ji kontaktuje 75 lidí, před volbami to bylo 50.

Kvůli velkému množství uchazečů musí strany zvýšit ostražitost. Obávají se příchodu kariéristů a agentů firem či jiných stran. Například kandidáti TOP 09 musí projít osobním pohovorem, který vyřadí přibližně deset procent uchazečů.

Bývalé komunisty nechtějí. Ale výjimky jsou
„Probíhají individuální pohovory, kde se ptáme na motivaci a ambice, já osobně jsem před časem odmítl několik lidí, kteří se hned domáhali umístění na volitelná místa na kandidátce," vysvětluje Daniel Korte z pražské TOP 09.

Věci veřejné oznámily záhy po výsledku voleb, že prodlužují čekací lhůtu na vstup do strany z jednoho měsíce na rok. Strana má 1950 straníků, 1930 čekatelů a 20 tisíc sympatizantů registrovaných na internetu.

„Očekávali jsme zájem, proto jsme využili možnosti našich stanov na maximum a stanovili čekací dobu na jeden rok," potvrzuje Dobeš a tvrdí, že kariéristé se dříve nebo později sami projeví.

Obě strany nepřijímají bývalé komunisty. TOP 09 dělá výjimky, asi stovka z osmi set pražských členů jsou exkomunisté. Do Věcí veřejných se nedostane nikdo s komunistickou minulostí.

„Máme striktní podmínku. Je to ale bolestivé, protože leckdy cítíme, že ti lidé mají opravdový zájem pomoci, jsou pracovití a jen v minulosti udělali krok vedle, ale my to hlídáme. Často totiž slýcháme větu: Ať volíme, jak volíme, vždycky volíme komunisty," řekl Dobeš

Čtěte také:
Do TOP 09 se hrnou noví členové. Šojdrová doufá, že ne z KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vepřový Lidl: Polákům za 58, Čechům za 90. Důkazy se množí

17:10 Vepřový Lidl: Polákům za 58, Čechům za 90. Důkazy se množí

Že už se do Polska nevyplatí jet za levnějšími potravinami? To není pravda. Německý obchodní řetězec…