Hazard může vzkvétat dál. Klaus vetoval loterijní zákon

09.06.2010 13:31

Všechny odpůrce hazardu zaskočil prezident Klaus. Pro novelu loterijního zákona využil právo veta, a tak si obce budou muset na zvýšenou pravomoc počkat až na nové poslance, uvádí iHNED.cz.

Hazard může vzkvétat dál. Klaus vetoval loterijní zákon

K překvapivému kroku sáhl prezident republiky Václav Klaus. Vetoval totiž novelu loterijního zákona, která měla od července obcím zajistit právo účasti na povolovacím řízení k provozování loterií a podobných her, nově i videoloterních terminálů. O novém zákonu tak rozhodne až nová Sněmovna, informuje iHNED.cz.

„Novela zásadním způsobem zužuje okruh příjemců finančních prostředků na veřejně prospěšné účely. Přijetím novely by ztratily možnost získat finanční granty školy, nemocnice, domovy důchodců a mládeže, divadla či muzea a handicapovaní spoluobčané, aniž by byl jakkoli vyřešen jiný zdroj jejich příjmů," uvádí mezi důvody veta prezident a dodává, že by došlo i ke znemožnění podpory dalsích obecně prospěšných projektů spojených s reprezentací Česka v zahraničí.

Stát by se novelou vystavil hrozbě arbitrážních sporů

Návrh dával obcím například právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Obsahuje i zákaz, aby loterijní firmy dávaly peníze neziskovým organizacím, které samy zřídily. Pokud obec povolí na svém území nějakou loterii, bude muset ve stanovené lhůtě informovat prostřednictvím úřední desky a internetu, na co použila peníze odvedené na veřejně prospěšný účel.

Výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman již dříve novelu označil za „právní paskvil". S tím se víceméně ztotožnil i Klaus. „Stát by byl vstoupením novely v platnost vystaven arbitrážním sporům kvůli zkrácení doby platnosti licencí dosavadním provozovatelům a hrozilo by nebezpečí významných finančních ztrát ze státního rozpočtu, neboť jde o nepřípustnou právní retroaktivitu, jež je v rozporu s principem právní jistoty zakotvené v Ústavě České republiky," uvedl dále ve svém zdůvodnění veta.

Zákonodárce obětoval návrh zjednodušené předvolební rétorice

Špatnou podobu podle prezidenta vyjádřila výhradami vláda i legislativní odbor Senátu PČR, a nebyl ani dodržen notifikační postup, který v této oblasti vyžaduje Evropská komise. „Je zjevné, že novela vykazuje závažné nedostatky, které zákonodárce v průběhu projednávání buď nedomyslel, anebo je obětoval zjednodušené předvolební rétorice, v níž se téma ´regulace hazardu´ ve své heslovité podobě stalo pro některé politické subjekty lákadlem slibujícím zisk snadných politických bodů," uzavírá Klaus.

Související:

Loterijní zákon vzbudil na Zlínsku vášně

ODS: Loterijní zákon a poděkování Topolánkovi 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …