Bývalý agent StB ve vládní radě? Běžná česká praxe

12.06.2010 12:34

Na povrch vyplouvá již několikátý případ někdejšího komunistického funkcionáře, který nyní funguje coby vysoký představitel státu.

Bývalý agent StB ve vládní radě? Běžná česká praxe

Členem současné vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovaci je někdejší agent komunistické Státní bezpečnosti Pavel Kafka. O něm dobové materiály hovoří jako o velmi politicky angažovaném člověku s kladným poměrem k socialistickému zřízení. Informaci přinesl server lidovky.cz.

Kafka jako Daxl 

Kafka vstoupil do KSČ již ve svých osmnácti letech a o osm let později podepsal spolupráci s StB, pro kterou pracoval pod krycím jménem Daxl. 

V 70. letech pak Kafka působil na tiskovém oddělení ministerstva zahraničí a poté coby tiskový atašé na zastupitelských úřadech v Japonsku i Řecku, odkud do Československa posílal informace právě pro StB. 

Se zájmem a zodpovědně pro StB 

"Rámcově byl zaměřen na úkoly týkající se obrany, vizuální rozvědky a navazování stykové základny se vztahem k Čínské lidové republice s tím, že konkrétně bude úkolován až na místě. Daxl přistupoval ke spolupráci se zájmem a zodpovědně," je uvedeno ve spisech spisech Archivu bezpečnostních složek, které má server k dispozici.

A Kafkova kariéra pokračovala slibně i po revoluci. Pracoval  coby generální ředitel společnosti Siemens, nyní působí  na postu viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Peníze pro vědu podle agenta

Do Rady pro výzkum, vývoj a inovaci jej jmenoval premiér Jan Fischer letos v květnu. Bývalý agent StB tak díky své nové pozici bude rozdělovat finance různým organizacím, mimo jiné i projektům Akademie věd i jejímu Ústavu pro soudobé dějiny.

Sám Kafka se pro server na téma své pochybné minulosti bavit odmítl, mluvčí vlády Roman Prorok byl touto skutečností zaskočen.

Vláda nic netuší 

"Tuto informaci se premiér Jan Fischer dozvídá až od vás. Pavla Kafku jmenoval na základě nominace Svazu průmyslu a dopravy ČR jako odborníka se zkušeností z byznysu," sdělil serveru, nechtěl však spekulovat nad tím, zda premiér bude Kafkovu minulost řešit či ne.

Více čtěte:

Paroubkův hlavní sponzor zřejmě spolupracoval s StB 

Foto: vlada.cz 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…