Trojkoalice uvažuje o přímé volbě hejtmanů a starostů

14.06.2010 6:01

Přímou volbu prezidenta by chtěla středopravá koalice uzákonit již na podzim. Není přitom vyloučeno, že časem by mělo dojít i na přímou volbu starostů. A možná i hejtmanů.

Trojkoalice uvažuje o přímé volbě hejtmanů a starostů

Přímá volba prezidenta, měla být dvoukolová, podobně jako volby senátorů.  Shoduje se na tom TOP 09 a ODS. Dvoukolovou volbu navrhuje také ČSSD.

ČSSD svou představu o přímé volbě prezidenta naopak spojuje i s určitým omezením prezidentské moci. Podobný návrh ale na poslední parlamentní schůzi den před volbami neprosadila.

TOP 09 a Věci veřejné prosazují i přímou volbu starostů, těch letos volených by se to však podle Petra Gazdíka ještě týkat týkat nemělo. Gazdík, jenž je sám starostou, chce pro přímo volené starosty větší pravomoci, což by prý podpořily i Věci veřejné a ČSSD.

Lídr ODS Petr Nečas dnes novinářům nicméně řekl, že v otázce zavedení přímé volby starostů zatím shoda nepanuje. Zdůraznil přitom i rozdíl mezi volbou v malé a velké obci.

Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna by se měl vyzkoušet experiment, kdy by se přímo volili nejprve jen starostové obcí do určitého omezeného počtu obyvatel.

"Zkušebně by se na tom vzorku ukázalo, nakolik to má smysl, jestli to lidé podporují, jestli to těm malým obcím pomohlo," uvedl John. Časem by se stejný princip mohl zavést i při volbě hejtmanů.

ČSSD chce podle místopředsedy Bohuslava Sobotky naopak zavést nejprve přímou volbu hejtmanů a ověřit, jak budou takto ustavené samosprávy fungovat.

Související:
Prezidentem může být třeba Cimrman, žertoval Vodrážka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…