Autor Kmotra Mrázka dostal nabídku. Od Bárty z VV

14.06.2010 10:41

Klíčový muž Věcí veřejných Bárta si před lety zahrál agenta provokatéra. Když se u něj nyní redaktor MF DNES Kmenta pídil po podrobnostech, dostal nabídku na funkci starosty Prahy 1.

Autor Kmotra Mrázka dostal nabídku. Od Bárty z VV

Nepříjemné probuzení přichystal v sobotu podnikateli a zároveň klíčovému muži strany Věci veřejné Vítu Bartovi redaktor MF DNES Jaroslav Kmenta. Otiskl článek, v němž upozorňuje na schůzku z roku 2005, při níž si jeden z vysoce postavených manažerů obchodní sítě Tesco řekl Bártovi z firmy ABL o provizi čili úplatek dvě procenta z celého objemu lukrativní zakázky na zajištění bezpečnosti nákupních center. Bárta si celé jednání skrytě nahrál.

Nahrávka se dostala do redakce MF DNES krátce před nedávnými volbami. „Informoval jsem o tom lidi z vedení Teska. Řekli mi, ať jim přinesu důkazy, tak jsem jim je pořídil. Pokud si pamatuji, tak toho manažera pak z Teska vyhodili," reagoval Bárta na Kmentovu žádost o vysvětlení. Novinář však zpochybňuje motivy celé akce s odvoláním na to, že Tesco dostalo od ABL jen část nahrávky, že informace předal až v únoru 2007 a policii neinformoval vůbec.

Nabídku kandidovat za véčkaře novinář odmítl

Když chtěl Kmenta na schůzce konfrontovat podnikatele s dalšími informacemi kolem kauzy Tesco, přišel ještě před otázkami Bárta s nabídkou. „Pane redaktore, chtěl bych vám nabídnout, abyste za nás véčkaře kandidoval ve volbách. Na starostu Prahy 1. Klíčový region. Tam musíme v komunálkách vyhrát. Obrat této městské části je skoro jedna miliarda," zaznělo při setkání.

V sobotní MF DNES se objevila Kmentova odpověď: „Pane Bárto, o starostovský řetěz ani žádný jiný, kterým byste si mě chtěl uvázat, nestojím. Rád vás budu pozorovat jako novinář, zda budete plnit své předvolební sliby a skutečně bojovat proti korupci," dává novinář vlivnému véčkaři košem. Bártova reakce na webu Věcí veřejných na sebe nenechala dlouho čekat.

„Velmi otevřeně jsem Vám vše vyložil, včetně kontaktů na osoby, které jsou v této záležitosti kompetentní," píše Bárta s tím, že místo doplňujících otázek zveřejnil Kmenta kauzu se spekulací. „Předání celé nahrávky se nedělá z mnoha důvodů. Tím nejpodstatnějším je zneužitelnost takového záznamu třetí osobou," vysvětluje jednu z otázek Bárta. „Můj podpis o rok později na listinách koresponduje s datem odchodu onoho zaměstnance ze společnosti Tesco. Tedy není ničím jiným než pro právníky podepsanou výpovědí," reaguje dále Bárta.

Policii Bárta neinformoval, aby se sám nevystavil riziku trestního stíhání

Proč celou věc nepředal Policii ČR, zdůvodňuje takto: „Trestný čin byl ve stadiu pokusu a já jsem zaměstnavateli poskytl veškeré důkazy k tomu, aby z tohoto pokusu mohl vyvodit pracovněprávní důsledky. U dokonání takového trestného činu bych nikdy neasistoval, minimálně proto, že bych se sám vystavil riziku trestního stíhání, neboť roli agenta civilisty naše trestní právo nezná." Podle Bárty je odstranění této nedokonalosti v trestním právu přesně to, o co Věci veřejné usilují.

Závěrem otevřeného dopisu přiznává jeden z nejdůležitějších vyjednávačů o nové vládě, že jako volební manažer VV má kompetenci vyhledávat osobnosti do přímé volby. „Nestydím se za to, že na starostu Prahy 1 jsem chtěl straně navrhnout s vaším souhlasem vaši nominaci. Praha 1 je velmi korupční prostředí a lidé potřebují garanci, že už se zde opravdu přestane krást. To, že takovou osobností jste nejen pro mne byl, není nic, za co bych se měl styděl," končí reakci Bárta.

Související:

Bárta se z ABL stahuje. Na své dítě je však stále hrdý 

Do politiky nejdu kvůli penězům, říká Vít Bárta 

Foto: Hans Štembera



Celé znění otevřeného dopisu JUDr. Víta Bárty redaktorovi MF DNES Jaroslavu Kmentovi

Vážený pane redaktore, po vyčerpávajících čtrnácti dnech od voleb jsem doufal, že mé dnešní sobotní probuzení bude po dlouhé době patřit odpočinku. Místo toho sedím u počítače a s upřímným smutkem píši tento otevřený dopis. Když jste mne několik málo dnů před volbami navštívil s tím, že máte k dispozici audiozáznam Bárty agenta, velmi otevřeně jsem Vám vše vyložil, včetně kontaktů na osoby, které jsou v této záležitosti kompetentní.

Velmi mne mrzí, že místo toho, abyste se mne na doplňující otázky zeptal (například v rámci našeho hodinového setkání), raději uveřejníte celou kauzu s tím, že sice uznáváte, že můj zákazník o všem dopředu věděl, tedy že jsem opatřoval pro zákazníka důkaz korupčního jednání jeho zaměstnance, ale pak cituji "přímočaré vše nebylo......klient dostal od ABL jen část nahrávky a část přepisů ..... a předal a podepsal až po více než roce, v únoru 2007...." Tak zde je jednoduchá odpověď na vaší spekulaci: Nahrávka byla celá prezentována. Předána byla pouze ta část přepisů a nahrávky, kterou klient požadoval.

Předání celé nahrávky se nedělá z mnoha důvodů. Tím nejpodstatnějším je zneužitelnost takového záznamu třetí osobou, a proto výroba kopií je ze zásady takto omezena, aby mimo jiné byl lépe dohledatelný únik informací. Můj podpis o rok později na listinách koresponduje s datem odchodu onoho zaměstnance ze společnosti Tesco. Tedy není ničím jiným než pro právníky podepsanou výpovědí. Proč jsem celou věc nepředal Policii ČR? Trestný čin byl ve stadiu pokusu a já jsem zaměstnavateli poskytl veškeré důkazy k tomu, aby z tohoto pokusu mohl vyvodit pracovněprávní důsledky.

U dokonání takového trestného činu bych nikdy neasistoval, minimálně proto, že bych se sám vystavil riziku trestního stíhání, neboť roli agenta civilisty naše trestní právo nezná. Odstranění této nedokonalosti v trestním právu je kromě jiného přesně to, o co VV usilují.

K vnitrostranickým primárkám na starostu Prahy 1 jen dvě poznámky. Jsem volebním manažerem strany, připravuji komunální volby a od Radka Johna mám kompetenci vyhledávat osobnosti do přímé volby. Mrzí mne, že jste některé mé věty vytrhnul z kontextu, nicméně se nestydím za to, že na starostu Prahy 1 jsem chtěl straně navrhnout s vaším souhlasem vaší nominaci. Praha 1 je velmi korupční prostředí a lidé potřebují garanci, že už se zde opravdu přestane krást. To, že takovou osobností jste nejen pro mne byl, není nic, za co bych se měl stydět.

JUDr. Vít BÁRTA

Zdroj: veciverejne.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…