Bártovy slabosti: Blondýny a Karel IV. Ctitelek se nebojí

15.06.2010 9:38

Snad jen místopředseda TOP 09 Kalousek je po volbách médii vyhledáván tak často jako šedá eminence Věcí veřejných Bárta, který promluvil o svém soukromí.

Bártovy slabosti: Blondýny a Karel IV. Ctitelek se nebojí

Člen vyjednávacího týmu o vládní koalici za Věci veřejné Vít Bárta se pokládá za pracovitého a houževnatého extroverta, kterému ale chybí trpělivost. Někdy ho stojí hodně energie překonat, že věci nejdou v politice tak rychle, jak byl zvyklý z byznysu. „Politika je v tomto zvláštní, jedna z oblíbených strategií je, že tomu dáme čas. Než bychom něco rozhodli, tak si státnicky řekneme, že to uděláme za týden, za čtrnáct dnů," posteskl si v rozhovoru pro iDNES.cz.

Netrpělivost se snaží léčit v přírodě, kam se vydává na některém ze svých arabských koní. S koňmi si začal ve dvaadvaceti letech ve stáji ve Štiříně, kdy už měl nějaké peníze z podnikání. „Každou vyjížďku mi dávali jiného koně, jenže já chtěl svého oblíbeného. A tak jsem si ho koupil. Měl jsem ho tam ustájeného, ale když zrušili statek, měl jsem týden na to, abych se s tím vyrovnal. Tím začal můj chov koní." vzpomíná Bárta.

Blondýnky před Sněmovnou nemají šanci

Ten od útlé puberty miloval osobnost Karla IV. a přečetl o něm všechny knížky, které se mu dostaly do ruky. Od mládí viděl u krále nejen politický a vojenský rozměr, ale i duchovní. „Rozvoj vzdělanosti tehdy stejně jako dnes je naprosto zásadní pro vývoj státu. Je to o úrovni společnosti. Když dnes bojujeme, aby 10 miliard z armády šlo do resortu školství, bojujeme za srovnávací zkoušky na základních a středních školách, o školné, tak přiznávám, že v tom cítím určitou linku k tomuto vzoru," vyznává se poslanec za Věci veřejné.

Ve Sněmovně bude sedět se svou přítelkyní Kateřinou Klasnovou, která byla zvolena ve Středočeském kraji. Jejich vztah trvá už osm let. „Potkali jsme se v době, kdy jsme oba dva zráli. Kačenka byla ještě studentka a musím říct, že je krásné vidět, jak člověk roste, jak se mění. Shodli jsme se, že si v žádném případě nenecháme soukromí vzít a nebudeme se omezovat," říká Bárta a přiznává se k dřívějšímu několikaletému vztahu také s blondýnkou. Zástupy plavovlasých ctitelek před Sněmovnou ale nečeká. „Myslím, že jsou atraktivnější poslanci než já. Navíc jsem zadaný," směje se.

Řidičák si dělal až v pětatřiceti letech

Do Sněmovny sice chodí pěšky, ale v garáži mu parkuje audina i maserati. „Do loňska jsem neměl řidičský průkaz, auta mě moc nelákala. Moje druhá polovička si ho udělala půl roku přede mnou a říká, že moje druhá puberta je v reálu mužská ješitnost. Když ona má řidičák, tak já jsem si ho musel pořídit taky," prozrazuje Bárta.

Vlivný muž Věcí veřejných se nebojí, že když bude chodit pěšky, setká se s nějakým násilím. „Doufám, že lidem nedám důvod. Do politiky lezu jako člověk, který už si vydělal, a doufám, že se v politice najde nová generace, která bude lepší než ta předchozí. Zbraň nenosím a mohu sebevědomě prohlásit, že se o sebe umím postarat," tvrdí Bárta v rozhovoru pro iDNES.cz.

Související:

Bárta se z ABL stahuje. Na své dítě je však stále hrdý 

Bárta se drží protikorupční strategie, změnil status ABL 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…