Fiskální škrty nemusejí přinést efekt, tvrdí Dlouhý

17.06.2010 20:19

Exministr průmyslu a obchodu a nynější poradce banky Goldman Sachs Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro Studio Česko zdůraznil, že je zapotřebí ekonomické reformy a reformu penzí nastartovat co nejdříve, i když v začátcích to nemusí přinést afekt a hospodářský růst.

Fiskální škrty nemusejí přinést efekt, tvrdí Dlouhý

Člen někdejší vlády Václava Klause Vladimír Dlouhý (ministrem průmyslu a obchodu byl v letech 1992 až 1997) si myslí, že řada lidí, kteří volili TOP 09, nebo Věci veřejné, se nezajímají tolik o reformy a fiskální politiku státu, i když změny na tomto poli strany vehementně před volbami prosazovaly.

„Úspěch těch dvou stran byl překvapivě dán tím, že přišli volit prvovoliči, a ti nechtěli volit ty dvě nejsilnější strany. Ovšem obávám se, že celá řada těchto voličů se o reformy nezajímá a ani je moc nechtějí, ale volili nové tváře, protože nechtěli volit ODS a ČSSD. Tím tyto strany bodovaly," řekl v rozhovoru Dlouhý.

Jako ekonom vnímá, že nyní České republice tleskají v Evropě, že chceme budovat vládu, která se chce chovat zodpovědně, chce budovat reformy a že nechceme být jako Řekové.

Než škrty, tak radši oživení ekonomiky

„Čeká nás ale tvrdá doba. Budeme muset sice hledat rezervy, ale protože procházíme pouze pomalým oživením, tak příliš tvrdé fiskální škrty by nemusely být pro to oživení dobré," varuje však Dlouhý jako ekonom.

 „Nevěřím těm efektům fiskálních, jak se stimulací s pozitivním i negativním znaménkem, nicméně krátkodobě bych v tom roce 2010 hodně kladl důraz na to, abychom podpořili oživení," řekl dále.

Reformy ale podle něj nebudou populární. „Pokud se budou muset udělat zásadnější reformy penzí, nebo půjde o odstranění zneužívání benefitů, tak v tom dlouhodobém horizontu si to vyžádá i změnu pravidel, předpisů, a přeškolení příslušných lidí na regionálních úřadech. Ovšem v začátcích to nemusí ani přinést afekt a hospodářský růst," upozornil.

Reformy v začátcích nepřinesou asi růst

Reforma zdravotnictví , tak ta podle něj krátkodobě  může být dokonce fiskálně náročnější  a to z hlediska dodatečných výdajů ze státního rozpočtu „Vláda ale musí být přesvědčená, že tyto reformy chce, musí být v tom silná a musí tyto reformy zahájit rychle. Musí být ve svých názorech také konzistentní, aby se to všechno dotáhlo do konce," dodal Dlouhý.

Čtěte také:

Exministr průmyslu Dlouhý: TOP 09 přináší rozumné reformy

Česká ekonomika je z nejhoršího venku. Oživuje ale jen zvolna

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…