Kalousek hájí ekotendr. Vítěz však být nemusí, připouští

19.06.2010 12:11

Miroslav Kalousek vysvětlil fungování ekologického supertendru. Nesdělil cenu, kterou by považoval za vhodnou. Prohlásil, že TOP 09 trvá na tom, aby se Schwarzenberg stal členem vlády.

Kalousek hájí ekotendr. Vítěz však být nemusí, připouští

Kalousek zatím nekomentoval kongres ODS. Důležité je pro něj dojednat vládu, o jejímž programu jedná koalice pravicových stran. Podle něj je třeba přesně vyložit, co mají jednotlivé strany v napsáno v programu a co tím myslí. Vyloučil, že by se v TOP 09 jednalo o personálním obsazení vlády. Trvá však na obsazení Schwarzenberga.

Poslední dobou se hodně mluví o ekologickém supertendru na likvidaci ekologických škod. V rozhovoru pro Lidové noviny Kalousek prohlásil, že se všechny tři strany shodly na jeho pokračování. Cílem je najít v otevřených obálkách nejvýhodnější nabídku pro Českou republiku.

Kdo supertendr vymyslel?

S myšlenkou supertendru přišla Topolánkova vláda. Ekonomičtí ministři hledali způsob, jak zakázky urychlit, protože převážná část případů už měla prošlý termín na dočištění.

„Premiér navrhl, jestli není možné k tomu přistoupit podobně jako k prodeji aktiv v České konsolidační agentury, tedy v jednom balíku," vysvětluje Kalousek. Prý nepředpokládal, že by to šlo tak jednoduše. Z toho poté vznikla myšlenka systému kvazikoncesionáře, který by zajistil financování a vybíral dodavatele.

Inspekce životního prostředí by na vše dohlížela. Poté, co by schválila vyčištěné území, by dostala firma zaplaceno. Členové vlády a experti ministerstva financí potom budou mít k dispozici všechny údaje a analýzu rizik v místnosti dataroom, kde budou shromážděny všechny informace.

„Čili předtím, než budou nabídky rozlepeny, budou mít všichni členové vlády jasnou informaci, v jakém rozmezí ty nabídky jsou zajímavé a má cenu se jimi zabývat," vyložil Kalousek fungování tendru.

Nedostanete ze mě žádné číslo

Neřekl, jakou cenu by považoval za správnou. Odmítl, že by zakázka stála 114 miliard, jak se objevilo v médiích. „Kromě ceny prací a služeb tu je i cena peněz. Kvazikoncesionář totiž do toho na začátku nasype dost svých peněz, které mu stát poměrně dlouho bude splácet. To všechno bude obsahem ceny. Dát proto dneska na stůl jedno číslo je strašně zavádějící," řekl o spekulacích.

„Říkám vám, že vůbec nevíme, jestli někoho vybereme," uzavřel.

Foto: Hans Štembera

Související:

ODS i Véčka chtějí zrušit Kalouskův ekotendr 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…