Krize je příležitostí k reformám, míní Švejnar

21.06.2010 13:22

Česká ekonomika by si měla vytyčit střednědobou a dlouhodobou strategii. Mělo by jít však o mírnější cíl, který zvládne, soudí v rozhovoru pro deník E15 ekonom Švejnar.

Krize je příležitostí k reformám, míní Švejnar

Hospodářská krize, která v posledních měsících dusí především Evropu, by mohla přinutit Česko, aby reformovalo veřejné finance. „Je to značná příležitost a bude na politicích, aby ji inteligentně využili. Mají potenciál vytvořit silnou vládu, a ta by tudíž měla být schopna podstoupit řadu reforem, které jsou potřebné," říká šéf Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Jan Švejnar, který byl v posledních prezidentských volbách soupeřem Václava Klause.

Zatímco Asie už má silnou konjunkturu a Spojené státy se zdají být právě v nástupní fázi, tak Evropa je vnímána jako nemocný článek. Proto investoři zamíří především do Asie a Ameriky, zatímco z evropských zemí si budou pečlivě vybírat. „Pro nás to znamená, že potřebujeme být viděni jako jeden z těch dobrých, spolehlivých států v Evropě. To se bude odvíjet od toho, jak věrohodně se budou vyvíjet reformy," upozorňuje Švejnar pro E15.

Pro stát jako jsme my je optimální se zadlužit

Ekonom připomíná, že jsme ve výhodné situaci, protože jsme stále jednou z nejméně zadlužených zemí v Evropě. Proto navrhuje vytyčení střednědobé a dlouhodobé strategie, která nemusí být nutně krkolomná nebo překotná. „Lepší je vytyčit si mírnější cíl, který však zvládneme. Vnější situace říká, že si můžeme vytyčit strategii a postup, který je rozumný a kterým můžeme investory přesvědčit, že jedeme podle dohodnutého scénáře a dodržujeme ho," vysvětluje Švejnar.

Podle něj by pro českou ekonomiku nebylo ideální nemít dluh. Pro rychle rostoucí ekonomiku, která je plná velmi perspektivních investičních projektů s vysokou návratností, se vyplatí půjčit si, protože míra návratnosti je mnohem vyšší než úroková míra, za kterou si stát půjčuje. „Čili Čína nyní, v minulosti Japonsko, teď i my - jsme rychleji se rozvíjející země než zbytek Evropy - pro takové státy je optimální se zadlužit," říká Švejnar.

Je třeba vytvořit silný a štíhlý státní aparát, který slouží a vymáhá zákony

Nynější zadlužení Česka pod čtyřiceti procenty hrubého domácího produktu by se dalo zvýšit až k padesáti procentům, v období konjunktury by se naopak mohlo snížit. „Nejdůležitější ale je, aby investoři viděli, že stát má koncepci a je schopen hranici zadlužení dosáhnout a udržet," vyzdvihuje ekonom. Primární rozpočtové deficity by se podle Švejnara musely stlačit pod 1,8 procenta HDP, tedy více než na polovinu nynější úrovně.

Česko musí investovat tam, kde má komparativní výhodu, což musí být v lidském kapitálu, protože nemáme surovinové zdroje. „Musí to být v organizační schopnosti, musíme mít efektivně fungující stát. Silný a štíhlý státní aparát, který slouží a vymáhá zákony," připomíná Švejnar nutnost koncepčně připravené reformy penzijního systému, zdravotnictví, škol, vědy a výzkumu.

Související:

Nesmíte znovu zklamat občany, vzkázal Věcem veřejným Švejnar 

Zadlužení českého státu rychle roste. Každý již dluží 112 tisíc korun 

Foto: snked.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

4:40 Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

Přes směrnici o řidičských průkazech chce Evropská unie dosáhnout mnohem přísnějších podmínek pro ři…