Vlasák (ODS): Naše obce musí získat peníze z Fondu solidarity EU

22.06.2010 10:38

Problematika povodní se stala jedním z nejzávažnějších témat na zasedání EP.

Vlasák (ODS): Naše obce musí získat peníze z Fondu solidarity EU

Pro některé obce a jejich občany se záplavy stávají opakovanou hrozbou, která má reálné dopady jak na majetek, tak na zdraví. Pro připomenutí: v roce 1997 si povodně na Moravě vyžádaly 50 mrtvých, o rok později jen ve Východních Čechách přinesly povodně 6 obětí, v roce 2002 - historicky největší změřené povodně v Čechách znamenaly 17 mrtvých, v roce 2006 pak 7 obětí a v roce 2009 celkem 13 zmařených životů. Letošní povodně jsou z tohoto pohledu pro Českou republiku milosrdné, protože při nich přišel o život pouze jeden člověk.

Problematika povodní se proto stala jedním z nejzávažnějších témat, která se řešila na červnovém plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Evropská unie, která symbolizuje soudržnost, podporu a spolupráci, pomáhá postiženým oblastem prostřednictvím Fondu solidarity. Tento fond umožňuje poskytnutí finanční podpory státům, za předpokladu, že odhadovaná škoda přesahuje tři miliardy eur nebo činí více než 0,6 % HDP členského státu. Nedávné záplavy ve střední Evropě nicméně ukázaly, že navzdory celkovým škodám, které těžké deště způsobily, některé, zejména menší členské státy nejsou jednotlivě schopny naplnit stanovené limity, a proto nemohou získat podporu. Vzhledem k tomu, že by Fond solidarity měl v prvé řadě sloužit obnově postiženého evropského území, je třeba zajistit větší flexibilitu při předkládání společných žádostí, které by odrážely celkové škody, a nejen škody dílčí zaznamenané v jednotlivých členských státech. I naše obce musí mít možnost dosáhnout na evropskou podporu.

Ve Štrasburku jsem proto vyzval Evropskou komisi, aby v tomto ohledu podnikla kroky k revizi příslušného nařízení k Fondu solidarity, které by umožnilo vytvořit silnější a pružnější nástroj na řešení přírodních katastrof. Apeloval jsme také na členské státy, aby provedly směrnici EU o záplavách a dodržovaly ji, neboť povodním lze účinně předcházet pouze na základě přeshraniční strategie.

Ing. Oldřich Vlasák, člen VR a poslanec EP

Dále čtěte:
Hašek (ČSSD): Seznam škod po povodních není dosud konečný

Vondruška (MMR): Peníze na povodňové škody z roku 2009 ještě nebyly vyčerpány

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…