Bobošíková tvoří koalice s lidovci a dalšími. Šojdrová o tom neví

23.06.2010 10:54

Suverenita Jany Bobošíkové se snaží spojit síly s ostatními mimoparlamentními stranami. Cílem je společný postup v komunálních a senátních volbách. Vedení těchto stran se na spolupráci s Bobošíkovou tváří různě.

Bobošíková tvoří koalice s lidovci a dalšími. Šojdrová o tom neví

Suverenita podle tiskového prohlášení, zaslaného redakci ParlamentníchListů.cz, oslovila některé organizace KDU-ČSL, Unie svobody, Demokratické strany zelených, Strany svobodných občanů, i Strany práv občanů neboli Zemanovců. Jde o partaje, které se podle výsledku v květnových sněmovních volbách dají označit za „velké mezi malými."

Bez vědomí stranických šéfů

Do komunálních voleb půjde Suverenita a její koaliční partneři podle volební manažerky Jany Volfové s jasnou vizí. „Obce musí fungovat jako ochránci seniorů a handicapovaných před dopadem reforem, které plánuje vznikající trojkoalice," uvedla pro ParlamentníListy.cz. Ve volbách senátních chce strana obsadit všech 27 volebních obvodů s tím, že jeden z nich přenechá kandidátovi strany Moravané.

 „Jednáme s různými stranickými organizacemi, je to město od města, například v Kroměříži chceme podpořit Pavla Dohnala, který kandiduje do Senátu za stranu Moravané," popsala průběh vyjednávání Volfová. Komunální politici zmíněných partají prý nemají se Suverenitou jako volebním partnerem problém. „Nevím ale, zda je to s požehnáním vedení těch stran," uvedla Volfová.

SSO: Jeden z nás to zkusil. Už není ve straně

„Požehnání" od vedení strany určitě nedostanou členové Svobodných. „Představa spolupráce našich kandidátů s paní Bobošíkovou je v přímém rozporu s programem SSO," konstatoval pro ParlamentníListy.cz člen předsednictva Svobodných František Matějka. Uvedl příklad dnes už bývalého kolegy Ladislava Bátory, který chtěl za Suverenitu v Praze kandidovat do Senátu.

„Během hodiny už nebyl členem strany ani předsednictva. Jsem tomu osobně velice rád," popsal konec členství jednoho ze spolustraníků Matějka. Případnou vstřícnost některých členů v regionech prý pohlídá Republikový výbor, který schvaluje kandidátky. „Shodu s paní Bobošíkovou máme skutečně jen ve věci Lisabonské smlouvy," dodal Matějka.

Překvapení pro Šojdrovou

Informace Jany Bobošíkové, že její Suverenita je v Praze 4 před uzavřením koalice s KDU-ČSL, mírně šokovala úřadující předsedkyni lidovců Michaelu Šojdrovou. „Vážně? To si musím ověřit. Autonomie našich okresních organizací je velká, kromě KSČM jsme na úrovni komunálu nezakázali žádnou jinou spolupráci. Na druhou stranu paní Bobošíková přeci kandidovala na prezidenta právě za KSČM. Znovu opakuji, nechám se o tom informovat, tohle je hodně zajímavé," řekla ParlamentnímListům.cz Šojdrová.

U Zemanovců a DSZ problém není

Naopak v tvorbě společných kandidátek se Suverenitou nebude svým členům na komunální úrovni bránit Zemanova SPOZ. „Především, oni se nebudou spojovat s paní Bobošíkovou, ale s místními kandidáty Suverenity. Nereprezentují tím navíc stanovisko strany," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda SPOZ Vladimír Hönig.

O možné tvorbě společných kandidátek se prý doslechl zcela náhodou, nikdo jej v té věci nekontaktoval. Podobně se společným kandidátkám se Suverenitou nebrání ani bývalá poslankyně Olga Zubová, která vystupuje jako lídr Demokratické strany zelených.

Čtěte také:
Bátora bude kandidovat do Senátu za Suverenitu Bobošíkové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…